Op social media zijn er vele voorbeelden van te vinden: paden in het Noordhollands Duinreservaat die door de stevige regenval even niet begaanbaar zijn. En nu zijn daar nog meer paden bij gekomen. Maar niet vanwege grote plassen, maar vanwege het broedseizoen. "De natuur komt weer tot leven en verandert in een kraamkamer."

"Dieren hebben in de broedtijd extra hard hun rust nodig. Minder verstoring vergroot de kans op een succesvol nest waarin jonge dieren gezond kunnen opgroeien.", zo laat PWN-boswachter Walter Oosterom Streekstad Centraal weten.  "Wanneer bezoekers van de paden afgaan, veroorzaakt dit verstoringen bij de dieren. Veel mensen realiseren zich dat niet. Een eigen weg om het water heen zoeken is dan ook niet toegestaan."

Een kleine twee weken geleden kregen twee hardlopers een fikse boete omdat ze in de omgeving van Castricum een grote diepe plas op een weg wilden omzeilen. Ze liepen via het naastgelegen ruiterpad en dat werd gezien door een boswachter. De hardlopers kregen beide een bekeuring van 100 euro.

Het broedseizoen is weer begonnen: ook in de duinen een belangrijke tijd voor de vogels (foto: Pexels/North42)


Vanwege het broedseizoen zijn er paden afgesloten in de Wimmenummerduinen, op het Reggers Sandersvlak, het Doornvlak, Soucke Backer en het pad over het Vennewater nabij de Nieuwe Schulpweg rond Egmond, de landjes van Hopman aan de Woudweg in Bergen en het Ligustervlak en landgoed Marquette in Heemskerk.

Ook voor het uitlaten van honden gelden extra beperkingen. "Honden zijn beperkt toegestaan in onze natuurgebieden. We vragen bezoekers om zich te houden aan de regels die op de borden bij de ingangen van onze natuurgebieden staan. Ook dieren moeten zich aanpassen aan de natte omstandigheden. Zij zoeken de hoger gelegen gebieden op om te broeden of hun jongen groot te brengen en moeten dat in alle rust kunnen doen."

De maatregelen voor het broedseizoen gelden tot en met 15 juli. Op borden bij het duinreservaat staat meer informatie. Over de wateroverlast en meer is ook online informatie te vinden bij PWN. (foto: Pixabay)
Pin It
Bekeken: 555x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/