Er is véél over gesproken - maar wel vooral in de gemeenteraad. Dinsdag gingen bewoners zélf het gesprek aan over de asielopvang die aan de Robonsbosweg moet worden ingericht. Omwonenden bleken vaak opvallend positief over de opvanglocatie: "Wij hebben ook mensen in huis gehad."

En dat terwijl er in de raad een dag eerder nog een 'een motie van treurnis' werd ingediend. Oppositiepartijen konden zich niet vinden in de aanpak van het AZC-vraagstuk door wethouder Christiaan Peetoom. De stand van zaken was onduidelijk, vonden ze. En inwoners van de omliggende wijken waren onvoldoende bij de ontwikkelingen betrokken, oordeelde de oppositie.

Dat laatste gebeurde dinsdag wél, in de aula van het OSG Willem Blaeu. Met post-its lieten de aanwezigen weten wat ze van de plannen vinden. “We willen de mensen echt betrekken en niet zomaar zeggen: dit is het en daar doen jullie het maar mee”, vertelt wethouder Christiaan Schouten aan mediapartner NH Nieuws. (tekst gaat door onder de foto)

De post-its van omwonenden. (foto: NH)


Asielopvang was een splijtzwam in Alkmaar. Zowel in september 2021 als in maart 2023 struikelden colleges van B&W erover. Toch is er voor de huidige coalitie geen ontkomen aan, door het schreeuwende tekort aan plekken: Alkmaar moet opvangen. De raad is nu bereid 150 plekken voor iedere genoemde doelgroep beschikbaar te stellen. "Maar we willen dit wel op een manier doen waar het meeste draagvlak voor is”, vertelt wethouder Schouten.

Tijdens de avond wordt duidelijk dat de bewoners best positief zijn over de opvanglocatie aan de Robonsbosweg. Maar ze zitten nog wel met vragen. Zo woont Martin antikraak in voormalige belastingkantoor en vraagt hij zich af of er straks plek voor hem is.  “Ik gok dat ik bij de spoedzoekers terecht kan", overweegt hij. "Dan heb ik tenminste een dak boven mijn hoofd.” Een spoedzoeker is iemand uit regio Alkmaar met een urgentieverklaring voor de toewijzing van woonruimte.

Martin is wel nog huiverig over het aantal mensen wat in het gebouw moet passen. “Ik denk dat het geen goed idee is om al die drie doelgroepen zo dicht op elkaar te zetten. Die hebben al genoeg meegemaakt. Maak er alleen 150 asielzoekers van en plaats de statushouders en spoedzoekers ergens anders. 450 man op elkaar is veel te intensief.”

Anderen zijn uitgesproken positief. Het echtpaar Hans en Heleen zien de nieuwe groep asielzoekers graag komen. "Het is eigenlijk schandalig dat het zo lang duurt. Wij kijken er erg naar uit." Ze hadden goede ervaringen met de vorige groep asielzoekers en ook met de statushouders en spoedzoekers in het Regionale Wooncentrum aan de Picassolaan. “We hebben ook mensen in huis gehad die geen recht meer hadden op opvang, je laat ze natuurlijk niet onder een brug slapen." (tekst gaat door onder de foto)

VVD wil actie op parkeerchaos op Robonsbosweg De omgeving van de Robonsbosweg. (foto: Bing Maps)


Gerard vindt het prima dat Nederland buitenlanders opvang biedt, maar alleen als ze dat écht nodig hebben. "Zoals die mensen uit Gaza straks. Maar alle gelukszoekers mogen weer terug op het vliegtuig.” Hij maakt zich niet druk over de opvang, wel over de kosten. “Het gebouw is nu van het Rijk, maar de gemeente wil het overkopen. Laat het Rijk het lekker opknappen want dat gaat weer miljoenen kosten."

Wethouder Schouten merkt op dat er veel positieve geluiden zijn. "De bewoners hebben bijna allemaal de vorige groep asielzoekers meegemaakt en daar geen problemen mee gehad. Ze hebben vragen over de invulling, maar zijn er niet op tegen", vat hij de gevoelens in de zaal samen.

De rest van Alkmaar mag vanaf donderdag 1 februari via een online peiling zijn zegje doen. In maart buigt de gemeenteraad zich weer over de opvangkwestie en bespreekt dan de resultaten van het participatieproces.
Pin It
Bekeken: 708x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/