Even rondkijken in de wielerbaan langs de westelijke randweg bij Alkmaar is eigenlijk al voldoende. Overal zijn de 'pleisters' zichtbaar die er voor moeten zorgen dat de wielerliefhebbers 'nog even door kunnen' met de baan. En daar moet, linksom of rechtsom, een einde aan komen vindt ook de gemeente Alkmaar. Een petitie voor behoud van de baan is inmiddels 1900 keer ondertekend. "Dat zegt wel wat over hoe het baanwielrennen hier leeft."

"Er is grote behoefte aan een wielerbaan", stelt Herman Schenk, hoofdtrainer van het Regionaal Trainings Centrum (RTC) van wielersportbond KNWU. Hij is ook een van de initiatiefnemers van een petitie voor het behoud van de baan. Een Alkmaar zonder wielerbaan is wat hem betreft ondenkbaar en eeuwig zonde. Het pand met een houten wielrenbaan van 250 meter, is slechts één van de twee met die lengte in Nederland. "Als je 'm sloopt, dan komt er niks voor terug. Weg is weg. Dan zakt de hele talentopleiding in elkaar, is er minder mogelijk voor paralympische sporters en ook voor de breedtesport.", zo laat hij NH, mediapartner van Streekstad Centraal, weten.

Feestelijke huldiging voor Alkmaarse Sportkampioenen Het Sportpaleis moet de komende jaren gerenoveerd worden. De vraag is of daar (voldoende) behoefte aan is. (beeld: Streekstad Centraal)


Toch is het maar de vraag of de Alkmaarse wielerbaan blijft bestaan. De gemeente start een onderzoek naar de wensen van de wielersport in de regio. Aanleiding zijn de plannen voor een outdoor wielerpark in Geestmerambacht. Hierdoor worden minder gebruikers verwacht voor de overdekte baan in het Sportpaleis. Terwijl de baan juist hoognodig - voor miljoenen - gerenoveerd moet worden. In 2021 besloot de gemeente daarom 6,7 miljoen euro uit te trekken om het 'paleis' te renoveren. Die plannen zijn nog niet uitgevoerd en een voorwaarde om die miljoenen te investeren in het complex, is 'dat de wielersport zich volledig committeert aan de baan'.

En bij dat laatste wringt de schoen. Een aantal wielerverenigingen geeft namelijk de voorkeur aan een wieler-, BMX- en skeelersportpark in Geestmerambacht, in plaats van een overdekte wielerbaan. En de plannen voor die Outdoor Bike Experience worden steeds serieuzer, daarom wil het gemeentebestuur de renovatie van het Sportpaleis heroverwegen, door de behoefte aan een wielerbaan te onderzoeken.

Hoewel het renoveren van het Sportpaleis dus niet meer zeker is, kijkt Schenk toch met vertrouwen naar het behoefteonderzoek. "Zorgen hierom hebben we niet direct. Vanuit de KNWU worden juist toekomstplannen gemaakt voor een impuls voor de opleiding van baanwielrenners. Dat blijven we doen." Het onderzoek moet halverwege dit jaar klaar zijn, zodat in het najaar een besluit genomen kan worden.
Pin It
Bekeken: 1001x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://jdih.depok.go.id/mahjong-gacor-pg-soft/ https://jdih.depok.go.id/sdemo-gacor/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/