Padden houden van water. En daaraan is in Alkmaar en omgeving bepaald geen gebrek. Alkmaar zit vol natte stukjes natuur, kleine paradijsjes voor padden en andere amfibieën. Maar tegelijk is Alkmaar óók een stad, met waterputten, voor de riolering. Voor padden blijken die putten de hel.

In de Alkmaarse gemeenteraad bepleiten drie partijen daarom een oplossing voor een probleem waar de gemiddelde Alkmaarder niet bij stil staat. Een motie van PvdA, GroenLinks en initiatiefnemer Partij voor de Dieren maakt het College erop attent dat padden die in een put terecht komen, daar niet meer uit komen. "Jaarlijks vallen in Nederland tussen de 1 à 2,5 miljoen amfibieën in kolken." En dan drijven ze mee naar de rioolwaterzuivering.

Padden, salamanders en amfibieën zijn nuttige dieren. Ze eten insecten en houden het ecosysteem in hun paradijsjes in evenwicht. Om die reden worden padden dan ook op veel plekken beschermd, bijvoorbeeld met paddentunnels, om de beestjes een veilige oversteek te bieden. Maar de talloze putten dichtbij die paddenparadijzen zijn nog steeds genadeloze vallen.

De oplossing is eenvoudig: een trappetje in de schacht van de put biedt de pad een uitweg. Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 padden zich uit de put kan bevrijden als zo'n trappetje aanwezig is. Dat betekent dat zulke trappetjes levens redden.

De partijen vragen om een onderzoek naar de leefgebieden van padden in Alkmaar. Aanwezige putten zónder trap kunnen naar aanleiding daarvan worden voorzien van een paddennoodladder. "Dit is binnen de begrotingspost dierenwelzijn te dekken", suggereren de partijen. Want een kleine trap kan voor de pad groot verschil maken. (foto: Wikimedia Commons / Marcel Hosters)
Pin It
Bekeken: 1606x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/