De hoeveelheid grote evenementen in recreatiegebied Geestmerambacht heeft het maximum bereikt. Dat stelt een onderzoeksbureau die een inventaris heeft gemaakt van de vier evenemententerreinen in Dijk en Waard. De gemeente wilde een onderzoek naar de mogelijkheden, maar het resultaat is vooral dat veel begrenzingen zijn blootgelegd.

We gaan terug naar zaterdag 2 september vorig jaar. Een hossende menigte in Recreatiegebied Geestmerambacht. En dat is niet voor niks. Na eerdere edities in Barcelona, Chicago en New York, is Elrow Town teruggekeerd in het natuurgebied tussen Koedijk en Zuid-Scharwoude. Het grootste festival ter wereld. Nieuwsberichten over Elrow Town zorgen steevast voor veel enthousiaste reacties. "Klinkt wel leuk hoor", schrijft Facebookgebruiker Esther Jankovic- Marchand onder ons artikel over de 2023-editie. Rob Windt: "Ik zeg doen."

Maar er is ook kritiek op dit festival en andere grote evenementen als Indian Summer en Liquicity. De argumenten van tegenstanders: de festivals zouden te groot zijn en bovendien zorgen voor verkeersdrukte en geluidsoverlast rond het natuurgebied. "Wij constateren dat er een beperkt draagvlak voor meer evenementen op deze locatie bestaat", schrijft het bureau. "De huidige vier grote worden gezien als het maximum dat de omgeving kan en wil accepteren." De onderzoekers vermoeden dat het draagvlak niet groot is omdat de omgeving hinder ondervindt tijdens de op- en afbouw. "Maar niet lijkt te kunnen profiteren van de kansen die deze evenementen ook bieden." (Tekst gaat verder onder de foto)

Volgens de onderzoekers hebben omwonenden van Geestmerambacht hinder van grote evenementen, maar lijken ze niet de vruchten te plukken. (Beeld: Rob Wokke)


En bij meer evenemententerreinen zijn de afgelopen jaren vraagtekens gezet. Bijvoorbeeld te klein voor een festival of te veel geluidsoverlast voor omwonenden. Maar er zijn ook andere redenen waardoor getwijfeld wordt aan de locaties. Neem bijvoorbeeld IJsbaanterrein 't Kruis. De slechte staat van het terrein gooide afgelopen jaar meerdere keren roet in het eten. Zo werd Popfestival Dijk en Waard eenmalig op sportpark De Vork gehouden en verhuisde Heerhugowaard Live naar de vernieuwde poptempel FG Live. We spraken organisator Ad Molenaar over het ijsbaanterrein. "Ik ben er vandaag nog langsgereden en het kan gewoon niet. Er zijn constant grote plassen op het terrein", vertelde hij. (Tekst gaat verder onder de foto)

Al jaren trekt de Radio NL Zomertoer langs IJsbaanterrein 't Kruis. (Foto: aangeleverd)


Het onderzoeksbureau adviseert om op 't Kruis vooral evenementen voor minder dan 1.500 bezoekers met een relatief lage geluidsbelasting te organiseren. "Hoewel het terrein qua oppervlakte groot genoeg is om evenementen een plek te geven, is de ondergrond ongeschikt", schrijft het bureau. Ook stellen de onderzoekers dat de inrichting en ligging van het terrein beter kan. Over de Speelweide in Noord-Scharwoude en het kermisterrein in Zuid-Scharwoude zijn de onderzoekers korter van stof. De boodschap is dat de terreinen vooral geschikt zijn voor kleinschalige evenementen. Niet meer dan 2.500 bezoekers, concludeert het bureau.

De komende zes weken kunnen inwoners reageren op de onderzoeksresultaten. Naar verwachting zullen de definitieve resultaten in juni aan de gemeenteraad worden voorgelegd. (Beeld: aangeleverd)
Pin It
Bekeken: 2161x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/