Lucas Nieuweboer heet hij en hij zorgde zondag voor een sensatie. De Nederlander wist als eerste binnen te komen op de Egmond Halve Marathon en liet daarmee buitenlandse toppers achter zich. Opmerkelijk, want in de voorbije 18 jaar waren het altijd buitenlandse atleten die de Halve Marathon wisten te winnen. Met Nieuweboer kleurt het evenement weer oranje.

De laatste Nederlander die de Halve Marathon won was Kamiel Maase in 2006, schrijft mediapartner NH. Dit jaar was Lucas Nieuweboer dus de snelste man met een tijd van 1 uur, 3 minuten en 34 seconden . Bij de vrouwen kwam de Ethiopische Aminet Ahmed in 1 uur, 12 minuten en 19 seconden als eerste over de streep.

De omstandigheden waren kil, nat en winderig. Tijdens de wedstrijd begon Jill Holterman uit Egmond aan de Hoef aanvallend bij de vrouwen, ze kon zich staande houden in een kopgroep van zeven lopers. Holterman eindigde in een tijd van 1.12,37 als vierde. Daardoor viel de Noord-Hollandse net buiten het podium, maar ze was wel de beste Nederlandse.

Bij de mannen was een kopgroep van vier renners ontstaan, met daarin Tom Hendrikse en Lucas Nieuweboer. Nieuweboer had vlak voor het einde goede benen en ging er samen met Victor Chumo vandoor. Hendrikse moest pas op de plaats maken, waardoor de twee op de finish afgingen. In de straten van Egmond ging Nieuweboer verder vooruit en kwam hij als eerste over de finish. (foto: archief 2022)