"Een normaal jaar", dat was het in de woorden van KNRM-man Henk Biesboer. Maar wel een jaar waarin de KNRM mensen het leven redde. Statistieken zijn maar cijfers, grafieken. 28 acties, tien geredden, drukte in juli. Maar voor wie de KNRM op dat ene moment zo beslissend was, is dat méér dan statistiek. "Ook op onze mensen maakt dat indruk", reageert Biesboer. Het blijft bijzonder werk.

De KNRM in Egmond komt vaak in actie voor de pleziervaart. Voor de beroepsvaart is dat al jaren steeds minder het geval, zegt Henk Biesboer in gesprek met Streekstad Centraal. Biesboer zet zich voor de KNRM in voor de fondsenwerving en voor de communicatie. "In de beroepsvaart zijn schepen steeds beter geworden. Ze hebben ons minder nodig en dat is goed nieuws natuurlijk. Bij de pleziervaart ligt dat toch anders. Er is vaak onvoldoende onderhoud, niet genoeg ervaring..."

Henk Biesboer. (foto: Streekstad Centraal)


De KNRM komt dus geregeld zeiljachten te hulp en ook kitesurfers komen meerdere keren terug in het jaaroverzicht dat de redders hebben opgesteld. Biesboer geeft een voorbeeld van een zeilschip dat onderweg is als de wind gaat liggen. "Dan wordt de motor opgestart en blijkt die het helemaal niet te doen. Die mensen liggen dan stil, het wordt nacht, het wordt donker... Geen echt noodgeval misschien, maar wij schieten dan dus wel te hulp."

Uiteraard staat de KNRM altijd paraat voor zeelui in nood. Daar werd de organisatie in 1824 voor opgericht. Maar ook op de stranden is de KNRM zichtbaar: in Egmond werd elf keer uitgerukt voor een strandbezoeker. "Als er een ambulance nodig is op het strand, zetten wij ons kusthulpverleningsvoertuig in. Dan wordt de brancard in het boothuis overgedragen aan de ambulance", legt Biesboer uit. In zulke gevallen wordt samengewerkt met de reddingsbrigade.

De KNRM op volle zee. (foto: Rob Glas)


Het komende jaar staat in het teken van het jubileum. Op maandag 11 november 2024 bestaat de KNRM precies 200 jaar en daar is het hele jaar door aandacht voor. Er zijn verschillende evenementen, waaronder een historische wandeling in Egmond aan Zee. Uiteraard zijn er ook plechtige momenten.

"Er komt zelfs een eigen lied, 'Wat als er storm komt', door Stef Bos en FLEUR", vertelt Biesboer. Zo wordt het jubileumjaar dus ook omgezet in kunst. Bij het lied is een clip opgenomen, met Stef Bos op de boot. Met passende beelden: "Ja, de zee was lekker onstuimig die dag." (foto bovenaan: Rob Glas)
Pin It
Bekeken: 430x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/