Nee hoor zegt Anneke lachend: "We zijn niet verbonden aan het klooster, je hoeft dus niets met religie te hebben." Anneke Haak is kookmaatje en gastvrouw bij 't Huis Lioba, een kleinschalig zorgcentrum op het terrein van het klooster in Egmond-Binnen. Er is ruimte voor vier gasten die in de natuurlijke omgeving van het klooster even helemaal tot rust kunnen komen.

“Het is geen stervenshuis, mensen logeren hier om op adem te komen of wat gezelschap te hebben”, laat Anneke direct weten. Dat kunnen dus ook mantelzorgers zijn of mensen die herstellende zijn van een operatie. “Sommige gasten vinden het fijn om hun omgeving even niet 'tot last' te zijn. Het kan best heftig zijn om te moeten rekenen op je eigen kinderen of andere familieleden. Tijdens gesprekken is er veel begrip en herkenning voor situaties waarin je je kunt bevinden als je ongeneeslijk ziek bent. Hier om kunnen lachen is vaak een opluchting.” En dat gebeurt volgens Anneke regelmatig tijdens de momenten waarop gezamenlijk wordt gegeten. (tekst gaat verder onder foto)

Eén van de plekken waar de gasten tot rust kunnen komen: de tuin van 't Huis Lioba (foto: 't Huis Lioba)


Vrijwilligers zijn onmisbaar voor 't Huis Lioba. Samen met de professionals staan ze klaar voor gasten die sociaal contact zoeken en zijn ze verantwoordelijk voor het warme huiselijke gevoel. Maar er mogen er best nog wel een paar bij laat zorgcoördinator Judith Peereboom-de Wit weten: "We zoeken inderdaad nog kookmaatjes en ontbijthulpen. Ook gastheren en -vrouwen trouwens!"

Vrijwilligers van ’t Huis Lioba roosteren zichzelf in voor een ochtend, middag of avonddienst van vier uur. “Tijdens de ochtenddienst heb je vooral aandacht voor de gasten en breng je de kamers op orde. In de middag is er vaak ruimte om een rondje om te gaan en in de avonden worden er spelletjes gedaan, geknutseld of tv gekeken.”

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen een afspraak maken via de website of door te bellen naar ’t Huis Lioba.
Pin It
Bekeken: 587x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/