De kerk is geen kerk meer, maar daarmee nog niet verloren voor het dorp. In Stompetoren kregen inwoners de kans om hún ideeën voor het karakteristieke gebouw - met, inderdaad, een toren zonder spits - op een rijtje te zetten. Misschien kan er in de kerk wel geslapen worden, opperde iemand. Dat zou kunnen worden ingepast in de commerciële bestemming die het kerkje moet krijgen.

"Dat is alleen maar goed voor Stompetoren", zegt Sylvester Liefting tegen mediapartner NH. Hij bezocht de brainstormsessie namens de dorpsraad. "Door commerciële activiteiten komen er weer meer mensen naar de kerk. Daarmee zetten we Stompetoren op de kaart." In augustus nam de Protestantse Gemeente Schermer (PGS) het ingrijpende besluit om de kerk te verkopen aan erfgoedontwikkelaar COUP. De komende 15 jaar krijgt het gebedshuis een commerciële functie door activiteiten en evenementen. Op deze manier willen ze meer bezoekers trekken dan alleen de kerkgangers.

Daarom konden bewoners maandagavond aanschuiven voor een brainstorm over de nieuwe invulling van de kerk. "De bewoners zijn vooral nieuwsgierig naar de mogelijkheden", aldus Liefting. Volgens Liefting hadden de dorpelingen bijzondere ideeën voor de invulling van de kerk. "Er was bijvoorbeeld een vrouw die als idee had om 'heilige nachten' te organiseren. Waarin je onder een koepel in de kerk kan slapen", vertelt hij lachend. Erfgoedontwikkelaar COUP neemt de kerk in januari over, dus wie weet is dit idee binnenkort wel mogelijk.

De dorpelingen zijn blij dat de kerk niet verdwijnt. Het is duidelijk dat mensen veel warme herinneringen hebben aan het gebouw. Zo ook op Facebook, waar een Stompetorenaar terugblikt op zijn herinneringen aan het gebedshuis. "De kerk waar ik 70 jaar geleden werd gedoopt door dominee Nico van der Linden."

Dankzij de overname kan de kerk zijn diensten voortzetten én komen er nieuwe activiteiten. Daar is de dorpsraad dolbij mee omdat het meer bezoekers trekt. "Dat is alleen maar goed en een verrijking van Stompetoren", stelt Liefting. Bovendien betekent de overname dat de kerk beter onderhouden wordt. "Dat is ook fijn voor zo'n monumentaal pand."
Pin It
Bekeken: 574x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/