Gemeente Dijk en Waard gaat woningeigenaren die hun muren of dak willen isoleren helpen. Spouwmuren mogen alleen worden geïsoleerd als onderzoek uitwijst dat er geen beschermde diersoorten in zitten. Daken mogen zonder toestemming alleen van binnenuit worden geïsoleerd. De gemeente neemt de rompslomp en de kosten op zich voor iedereen in Dijk en Waard.

De gemeente zet intensief in op verduurzaming, maar de wet op de dierenbescherming vormt een obstakel voor veel woningeigenaren. Veel isolatie mag zonder problemen worden aangebracht, maar voor spouwmuren en bepaalde dakisolatie is dus toestemming nodig. Eerst moet verkennend onderzoek worden gedaan. Worden bijvoorbeeld vleermuizen, huismussen of gierzwaluwen gevonden, dan is verder onderzoek nodig. Bovendien moeten huiseigenaren ervoor zorgen dat de dieren een geschikt nieuw onderkomen krijgen.

“Voor huiseigenaren is het laten uitvoeren van een onderzoek lastig, ingewikkeld en duur", aldus wethouder Duurzaamheid René Schoenmaker. "Daarom helpt gemeente Dijk en Waard inwoners en laten we het onderzoek in één keer voor de hele gemeente uitvoeren.”

Vaste regels voor het onderzoek zijn er niet. Gemeente Dijk en Waard werkt nu samen met de Omgevingsdienst aan een wettig plan van aanpak. De onderzoeksperiode loopt van april tot augustus 2024 omdat vleermuizen dan rondvliegen. Wanneer heel Dijk en Waard in kaart is gebracht, wordt voor iedere woningeigenaar een stappenplan opgesteld, met daarin uitleg van de regelgeving en mogelijke maatregelen. Het hele proces loopt tot in 2025.

Huiseigenaren kunnen tijdens het onderzoek natuurlijk wel allerlei andere maatregelen nemen om te verduurzamen. De gemeente biedt daar vanaf volgende maand tot 900 euro subsidie voor.

Meer informatie op dijkenwaard.nl/isolatie.
Pin It
Bekeken: 693x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/