Het is alweer 2,5 jaar geleden dat de Bergertunnel en een deel van Alkmaarse binnenstad blank stond door een buitengewoon zware regenbui. Sweco onderzocht de opties voor een betere afwatering in het gebied van de Kanaalkade tot aan de Gedempte Nieuwesloot, en van het Marktstraat tot aan de Paardenmarkt. De Laat zou al worden aangepakt. Sweco is met een voorstel gekomen en Stadswerk072 biedt belanghebbenden tot 1 januari de kans op inspraak.

Nadat de binnenstad in juni 2021 deels onder water kwam te staan, kreeg Sweco opdracht om onderzoek te doen naar oplossingen. De eerste uitkomsten en mogelijke maatregelen waren in maart 2022 met inwoners en ondernemers gedeeld tijdens een informatieavond. In juni 2023  kwam Stadswerk met een update en nu wordt de kans geboden om (aanvullende) vragen te stellen over het onderzoek en de daarin genoemde aanbevelingen. Belanghebbenden zijn per brief geïnformeerd.

00:00
55
00:00


Het grootste probleem is de beperkte capaciteit van het rioolsysteem richting het kanaal. Na onderzoek van acht mogelijke ingrepen raadt het Sweco de helft daarvan aan: op kortere termijn kan de bestaande uitlaat naar het kanaal (Gedempte Nieuwesloot) worden vergroot, een kunnen een nieuwe uitlaat met overstort bij de Doelenkluft ingelegd worden, een een overstort bij het Waagplein. De geraamde kosten zijn ruim 400.000 euro. Voor de langere termijn koos het onderzoeksbureau voor aparte hemelwaterriolering onder het Ramen en de Marktstraat, ook voor ruim 400.000 euro. De Koningsweg heeft al een gescheiden systeem. (tekst gaat door onder de foto)

De vier voorkeursmaatregelen tegen wateroverlast in de binnenstad


In het rapport staan ook maatregelen die inwoners zelf kunnen nemen, zoals de plaatsing van een drempel of waterschot bij deuren en ophoging van kruipruimteroosters. Het totaal afkoppelen van de binnenstad, een ondergrondse waterberging op het Doelenveld en het uitgraven van de Gedempte Nieuwesloot waren voorstellen die het niet haalden.

Sweco berekende dat niets doen de samenleving 6 miljoen aan schade kost bij een stortbui die gemiddeld eens in de tien jaar valt, en 25 miljoen euro aan waterschade bij een bui van eens in de 100 jaar, zoals die in de zomer van 2021 viel. Daarbij stipt het onderzoeksbureau aan dat er steeds vaker zware regenbuien vallen.

Stadswerk onderzoekt de uitvoerbaarheid van de vier maatregelen, en biedt inwoners en ondernemers dus opnieuw inspraak. De werkzaamheden wordt afgestemd op al bestaande projecten zoals de herinrichting van het Hofplein en de Gedempte Nieuwesloot. (foto: NH Nieuws)
Pin It
Bekeken: 690x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/