Het zorgt voor flink wat onrust: het naderende faillissement van Stichting Social Leisure. Veel kan Dijk en Waard daar nog niet over zeggen, maar volgens raadslid Nicky Stammis (VVD) is de sluiting van het zwembad Duikerdel, theater de Binding en de sporthallen waarschijnlijk tijdelijk. "De gebouwen zijn eigendom van de gemeente."
Het bestuur van Stichting Social Leisure (SSL) vroeg eerder dit weekend een faillissement aan. De club beheert verschillende sportaccommodaties en -activiteiten in de voormalige gemeente Langedijk, waaronder theater de Binding en het deze zomer nog gerenoveerde zwembad Duikerdel. De rechter moet de stichting nog officieel failliet verklaren, wat dinsdag op de agenda staat, en dan wordt er een curator aangesteld. "Die bepaalt de verdere afhandeling van het faillissement", reageert de woordvoerder van wethouder John Does bij mediapartner NH.
Vanwege de gemeentelijke fusie zou SSL net als Heerhugowaard Sport N.V. volgend jaar overgaan in het nieuwe Dijk en Waard Sport B.V. Maar ondanks gesprekken hierover met alle partijen, is het samenvoegen niet gelukt. Volgens Does bestonden er te veel onzekerheden om overeenstemming te bereiken. Zo gaf SSL geen duidelijkheid over de financiële situatie en het aantal werknemers. "We hopen dat alle voorzieningen kunnen openblijven en doordraaien. Met man en macht zijn we aan het kijken wat we als gemeente kunnen doen." (Tekst gaat verder onder de foto)
Wat het faillissement betekent voor alle werknemers van SSL, is ook nog niet duidelijk. De gemeente wil dat de exploitatie van de accommodaties en al het personeel uiteindelijk door Dijk en Waard Sport B.V. wordt overgenomen. "Het is een alarmerende situatie, maar het einde is zeker nog niet nabij", verklaart raadslid Nicky Stammis (VVD). "Het was al de bedoeling om de exploitatie over te hevelen en het huidige personeel mee te nemen. Voor nu is het wachten op de curator. We moeten er als gemeente in elk geval voor zorgen dat inwoners er zo min mogelijk last van hebben." Ook ouders die net een flink bedrag hebben overgemaakt voor een 'zwempakket ABC' willen graag weten of de lessen doorgaan op een andere locatie, of dat zij hun geld terugkrijgen. "We hebben een verzoek ingediend bij wethouder Does om ouders die vooruit hebben betaald, tegemoet te komen", aldus VVD-raadslid Stammis.
De gemeente laat aan Streekstad Centraal weten zo snel mogelijk met de curator in gesprek te willen. "Of dat nu gaat over de positie van het personeel van SSL, over trainingsmogelijkheden voor verenigingen of over de zwemlessen en de vooruitbetaling die ouders al hebben gedaan", benadrukt wethouder Does. "We gaan in overleg met de curator, of de nieuwe exploitant, om afspraken te maken over hoe we tegemoet kunnen komen in de al gemaakte kosten voor zwemlessen."