Reclame

Ondanks de onrust in de buurt, mag sportclub MyHealthClub toch tien padelbanen aanleggen in Heerhugowaard. De gemeente stelt dat het plan voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. De bewoners vinden dat er wel het één en ander mankeert aan de gevolgde procedure en gaan bezwaar maken. "Ik heb het gevoel dat de gemeente ook met de rug tegen de muur staat. Dat alles doorgaat, omdat er niet voldoende regelgeving is om het tegen te houden. De gemeente heeft zitten slapen, terwijl andere gemeenten al problemen hadden met padelbanen."

Aan het woord is buurtbewoner Robin Spruit. Hij verwijst naar onder meer gemeente Veldhoven waar buurtbewoners ook de gang naar de rechter maakten.  De rechtbank maakte korte metten met het akoestische onderzoek van de gemeente. Toch liet de rechter toe dat de banen gebouwd worden. Daar wordt nu dagelijks tussen 10:00 en 21:00 uur padel gespeeld. Iets vergelijkbaars ziet Spruit totaal niet zitten. "Het gaat om de overlast voor de omwonenden. We willen de aanleg outdoor voorkomen. Voor ons woongenot, onze gezondheid." (Tekst gaat verder onder de foto)

De nabijheid van de wijk baart de omwonenden zorgen. Zij vrezen geluidsoverlast door het karakteristieke geluid van het balletje tegen de racket dat bij padel hoort. (Beeld: Bing Maps)


Vorige maand stond Spruit de lokale politici te woord in De Binding en afgelopen vrijdag werd er een bijeenkomst gehouden voor buurtbewoners. Niet alleen de gemeente, maar ook de sportclub was aanwezig. De opkomst was redelijk, laat Spruit Streekstad Centraal weten. "Zeker als je bedenkt dat het op zo'n korte termijn is georganiseerd. Een week eerder wisten we nog niks." Volgens de Heerhugowaarder wilde de gemeente eerder al een bijeenkomst houden, maar werd het toen tegengehouden door de buurt. "We waren bang dat er niet met ons werd gesproken en dat het bleef bij het hokje participatie afvinken. 

Om de buurt tegemoet te komen wordt een geluidswal met geluidsscherm geplaatst en mogen de padelbanen 's avonds minder intensief gebruikt worden. Toch is Spruit er niet gerust op. "Hoe ga je de bezetting van de baan handhaven? Ja, dit plan voldoet aan de regelgeving, maar hoe werkt het in de praktijk? Ik vraag me ook af of de ambtenaren in dit gebied zijn geweest. We gaan daarom nu een bezwaarprocedure indienen. Het is jammer dat het moet, maar de gemeente had wel wat meer moeite kunnen doen. Er moet begrepen worden dat er veel overlast is van de banen, door het hele land."

De gemeente Dijk en Waard laat Streekstad Centraal via een uitgebreid schrijven weten, net als bij bovenstaand voorbeeld uit Veldhoven, de vergunning niet te kunnen weigeren. Sportschool MyHealthClub wil niet met de media in gesprek over de situatie.


Padel, de mix van tennis en squash is razend populair. Uit cijfers blijkt dat er in 2016 nog geen honderd padelbanen waren. In oktober 2021 telde Nederland er 755 en een jaar later waren dat er al 1.450.

De Heerhugowaarders zijn dan ook zeker niet de eerste die protesteren tegen de komst van padelbanen. Door het hele land zorgen padelplannen voor protesterende omwonenden.


Pin It
Bekeken: 2260x
Reclame