Reclame

Bewoners van de Baansingel in de Alkmaarse wijk Oud-Overdie zijn geschrokken en ook gefrustreerd. De bewoner van het hoekhuis bij de Spieghelstraat is weer op vrije voeten omdat hij geen verdachte meer is van de moord op de 18-jarige Freek, maar omwonenden willen evengoed van hem af. Ze zijn bang dat alle overlast weer begint.

Afgelopen woensdag werd Freek uit Friesland dood aangetroffen in de tuin naast die van het hoekhuis. Omwonenden spraken van geloste schoten en  een ruit van de woning was gesneuveld. Vermoedelijk vluchtte het slachtoffer via de schutting naar de naastgelegen tuin en overleed hij daar aan zijn verwondingen. De 58-jarige bewoner werd later op de dag opgepakt, maar is zondag weer vrijgelaten en de zoektocht naar de dader gaat door.

"Ik vrees dat de winkel straks weer dag en nacht geopend zal zijn", zegt buurtbewoner Rick tegen mediapartner NH Nieuws. Maandag stuurde hij namens buurtbewoners een brief naar burgemeester Anja Schouten. Hij woont al bijna 30 jaar met plezier in Oud-Overdie, maar het hoekhuis aan de Baansingel lijkt volgens hem wel het afvoerputje van de straat. De bewoner is volgens hem drugsdealer en zorgt daarmee al jaren voor overlast. Er rijden louche types af en aan, er is vaak ruzie, lawaai en vrouwen voelen zich onveilig door 'gluurgedrag' van de klanten onder invloed. In de brief verwijt Rick de politie en handhaving ervan de afgelopen jaren veel te weinig hebben ondernomen tegen de problemen, met als extreme uitspatting de moord die vorige week werd gepleegd. (tekst gaat door onder foto)

De achtertuin aan de Baansingel. Stille getuige is de schutting die kapot ging terwijl Freek vluchtte (foto: Streekstad Centraal)


Een aantal uren voor de moord waren er al problemen in de straat. Meerdere mensen belden naar eigen zeggen om 14:00 uur de politie over geluidsoverlast en luide ruzie. Een paar uur later was het weer raak en toen zijn ook schoten gehoord. Getuigen spraken van 'een groep mannen' die 'aankwamen in een auto'. De politie werd weer gebeld en kwam rond 17:30 uur aan. Er leek weinig aan de hand, maar Freek was toen vermoedelijk al dood. Zijn lichaam werd echter pas rond 19:50 uur ontdekt in de tuin van de buurvrouw. Toen werd de inmiddels weer vrijgelaten 58-jarige man aangehouden.

In de brief aan de burgemeester beschrijft Rick gefrustreerd hoe hij de afgelopen week beleefde. "Ik maakte de politie en forensische operatie van dichtbij mee. Zeer indrukwekkend, die logistiek." Maar hij heeft ook kritiek op de politie en handhaving. Die zou weinig hebben gedaan tegen de overlast rond de huidige én de vorige bewoner van de hoekwoning.

"De voormálige bewoner was een alcoholist en kreeg de hele dag door drinkbroeders op bezoek. De bewoner daarvoor was net zoals nu een drugsdealer met regelmatig voor overlast zorgende klanten. Ze komen soms met een scootmobiel aangereden, gaan via de tuin naar binnen. Dat moet de politie toch ook door hebben?" Andere buurtbewoners spreken over de woning als 'een buurtcafé met rare mensen', bezoekers 'die ik ken als daklozen uit de stad' en 'verslaafden met ingevallen hoofden'.

De gedenkplaats voor Freek, rechts in beeld het gesneuvelde raam. (foto: NH Nieuws)


Doorslaggevend voor Rick en anderen om de burgemeester een klaagbrief te sturen is dat hun 58-jarige buurtgenoot zondag weer naar huis mocht. "Hij is dan misschien nu onschuldig, maar wel de veroorzaker van alles. Hij faciliteert de hele zooi. Hoe is het überhaupt mogelijk dat iemand die zoveel overlast veroorzaakt, met dagelijks crimineel bezoek, hier mag blijven wonen. Nota bene op 50 meter afstand van een opvang voor kwetsbare mensen." Rick doelt op Blijf Groep Oranje op een steenworp afstand.

Een buurtbewoonster die alles rond de schietpartij van dichtbij meemaakte heeft letterlijk haar koffers gepakt. "Ik ga bij mijn zoon wonen".

"Kijk, hij is tegen mij altijd heel aardig", moet Rick nuanceren over de bewoner van het hoekhuis. "Hij is niet agressief of zo, zit in de schuldsanering. Een paar jaar terug repareerde hij weleens een fiets voor me en zo verdiende hij wat extra's." Maar de laatste tijd zag hij de man afglijden. "Ik heb ook wel een beetje medelijden met hem en hoop dat hij wordt geholpen. Alleen lijkt het me sterk dat hij nu, na deze gebeurtenis, een modelburger' gaat zijn. De buurt verdient rust. Ik hoop dat er nu serieus wat aan wordt gedaan."


Wooncorporatie Woonwaard reageert:

Een woningcorporatie kan iemand niet zomaar uit huis zetten. Het complex aan de Baansingel is in beheer van Woonwaard en een woordvoerder geeft aan 'te snappen dat de buurt zich onveilig voelt' als deze bewoner hier blijft.

"We doen er alles aan wat binnen onze mogelijkheden ligt. Daarin zijn we ook afhankelijk van de politie en de gemeente." Wat betreft een dossier over overlast: dat is volgens haar op te bouwen, alleen 'de burgemeester bepaalt of een woning gesloten wordt'.

Er is nog een mogelijkheid om iemand via de rechter uit huis te zetten, maar het verschilt per situatie of daar grond voor is. In verband met de privacy van de man wil Woonwaard niet specifiek ingaan op deze casus. "We zijn in overleg hoe we ervoor kunnen zorgen dat het weer een aanvaardbare, veilige situatie wordt voor de buurt."


Pin It
Bekeken: 1686x
Reclame