De Rijper stichting Caritas Ukraine-Holland is gestopt met de inzameling van kleding en meubelen voor Oekraïne. Nieuwe regelgeving tegen corruptie en zwarte handel maken het binnenkort erg lastig om hulpgoederen het land in te krijgen. "We proberen voor 1 december nog één of twee vrachtwagens met hulpgoederen in te zetten."

"De nieuwe regels die al op 1 december moeten ingaan maken de invoer van humanitaire goederen vrijwel onmogelijk en daarmee komen de transporten zelf onder zware druk te staan en lijken, zoals we ze uitvoerden, vrijwel onmogelijk te worden", licht de stichting in De Rijp op de eigen website toe. "Uiteraard hopen wij dat de regels, die zijn bedoeld om zwarte handel en het ontduiken van BTW tegen te gaan, worden aangepast of de invoering voorlopig uitgesteld, maar vooralsnog is dat niet het geval. Dus zijn wij, gezien onze opslagcapaciteit, genoodzaakt deze innamestop nu door te voeren."

De organisatie denkt dat de Oekraïense overheid de problemen voor hulpgoederentransporten voor lief neemt, omdat het vaart wil maken met de toetreding tot de EU. Een voorwaarde is dat er stappen worden genomen om de corruptie in het land aan te pakken.

Stichting Caritas Ukraine-Holland brengt al 30 jaar hulpgoederen naar Oekraïne. De invasie door Rusland in februari 2022 ontmoedigde het vijfkoppige bestuur en de vrijwilligers niet. "Sterker: sinds het uitbreken van de oorlog verzorgen wij dat er een voortdurende continue stroom van (nood)hulpgoederen die kant op gaat."

"We zijn hartstikke blij en dankbaar dat we van particulieren, organisaties en bedrijven veel goederen krijgen, maar als we de goederen niet kunnen wegbrengen, raakt onze opslag snel vol", aldus de stichting. "We hopen dat de inleverstop tijdelijk is. Heb jij kleding en meubelen voor ons, zou je die willen bewaren? We hopen dat we ook na 1 december onze transporten kunnen blijven uitvoeren."

Overigens is de Rijper stichting (normaal gesproken) niet alleen blij met donaties van kleding en meubels, maar ook slaapzakken, dekbedden, noodaggregaten, krukken, houdbaar voedsel, speelgoed, medische middelen en meer. (foto: stichting Caritas Ukraine-Holland)
Pin It
Bekeken: 578x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/