Maar liefst 59.017 tegels zijn in Dijk en Waard vervangen door groen. Met deze score heeft de gemeente het zilver veroverd bij het NK Tegelwippen. "Dat we hiermee andere gemeenten achter ons laten is mooi, maar de grootste winst is natuurlijk een groenere gemeente", vertelt wethouder Annette Groot.

Vergeet de keurig geveegde stoepjes, oftewel het Hollandse tegelparadijs, en kies voor groen. Dat is de boodschap van het NK Tegelwippen. Het is inmiddels een begrip aan het worden in veel gemeenten. Voor de tweede keer deed Dijk en Waard mee in de categorie 'middelgrote gemeente'. En met succes: alleen in Vlaardingen werden meer stoeptegels verwijderd. Wethouder Groot is blij met het resultaat. Al heeft de gemeente ook van alles gedaan om zoveel mogelijk mensen ten enthousiasmeren voor het NK. Deelnemers ontvingen per vierkante meter tegels een tegoedbon voor een gratis plan en dan is er ook nog de gouden gieter. Een aantal Dijk en Waarders wonnen de gieter door een foto van hun tuinproject te sturen. "De tuinen zien er leuk uit, het is beter voor dieren en helpt bij het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Geweldig dus dat zoveel inwoners hun steentje hebben bijgedragen", laat Groot weten.

En dat spreekwoordelijke én fysieke steentje werd ook bijgedragen door de gemeente zelf. Want naast bouwen, bouwen bouwen, kiest Dijk en Waard ook voor vergroenen - stelt Groot. "We kijken waar we tegels kunnen vervangen voor groen. Stap voor stap." De wethouder stond afgelopen week nog met een schop in de grond bij het Tamarixplantsoen. Leerlingen van groep 8 van de Pater Jan Smitschool hebben donderdag struiken en planten geplant rond de nieuwe jeu de boules-baan, samen met cliënten van wijkcentrum Arboretum en vrijwilligers van vereniging Groei&Bloei. "Wij mensen hebben de natuur nodig en daarom zetten we flink in op vergroening van onze gemeente." (Tekst gaat verder onder de foto)

De GroenSpoor Plantestafette streek neer in Heerhugowaard. (Beeld: Gemeente Dijk en Waard)


Vorig jaar belandde Dijk en Waard met 516 gewipte tegels op de dertigste plaats. Deze editie grijpt de gemeente dus naar het zilver. De wethouder lijkt ook positief te staan tegenover een deelname aan het volgende NK Tegelwippen: "Kunnen we dit volgend jaar nog wel overtreffen?"
Pin It
Bekeken: 701x
https://pustaka.dumaikota.go.id/inlislite/produks/sdemo/ https://siwaspada.rembangkab.go.id/sigacor/ https://elibrary.univamedan.ac.id/sdemo/ https://derma-express.com/slot-demo/ http://barenlitbangda.semarangkab.go.id/sdemo/ https://sinta.ditjenbun.pertanian.go.id/products/demo/ https://www.ella-lapetiteanglaise.com/ https://www.tyronesjacket.com/ https://chavancentre.org/slot-demo/ https://linkr.bio/link-mpoxo https://heylink.me/link-ksoklub/