Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opent donderdag een nieuwe expositie in het hoofdkantoor in Heerhugowaard. De tentoonstelling 'Waterprimeurs in het Noorderkwartier' gaat over slimme oplossingen om droge voeten te houden en is opgesteld in de hal.
In Hollands Noorderkwartier worden al honderden jaren slimme manieren gevonden voor waterige uitdagingen, en soms waren het zelfs baanbrekende innovaties. Tussen 1533 en 1535 werd voor het eerst in de wereldgeschiedenis een groter gebied drooggemaakt: het Achtermeer net ten zuiden van de stad Alkmaar. In de 17e eeuw volgden grotere projecten zoals de droogleggingen van de Beemster en het Purmermeer.
In de dijken rond de Zuiderzee werd heel veel hout verwerkt en dat bleek bij onderzoek in 1731 bleek allemaal kapot te zijn geknaagd door de paalworm, een exoot uit de tropen. De dijken stonden op instorten en er werd opnieuw geïnnoveerd. De dijken kregen een aarden glooiing, bekleed met zware Noorse keien als bescherming tegen de golfslag.
De tentoonstelling biedt schilderijen, schetsen en ook een houten doos uit circa 1600 waarin waardepapieren zaten van het waterschapje dat de in 1533 gebouwde Brantgen Jan Heinismolens bij Alkmaar beheerde. Dit duo molens vormde een heel vroeg voorbeeld van de bekende achtkantige poldermolens die nu nog op vele plekken het landschap sieren. Ook het Schermer molenlandschap geschilderd door Arnout Colnot in 1930 is bijzonder.
In de museumruimte 'Waterschat' zijn bovendien vele topstukken te zien, zoals oude kaarten, schilderijen en zilveren bekers. De bijbehorende audiotour geeft prachtige verhalen over de geschiedenis van het waterschap. Het gebouw is doordeweeks open van 9:00 tot 17:00 uur en entree is gratis.