Reclame

Het licht, de kalmte, en dat in donkere dagen die vol zijn van onstuimig weer: de symbolische lading van het van oorsprong Indiase Divali-feest is misschien nog wel groter in het gure Nederlandse klimaat. Een feest van het licht is het. Maar toch wel héél wat anders dan kerst. "Nee, dat mag je niet vergelijken, dat is het echt niet!"

Divali is anders, staat in een totaal andere traditie - en het is 'veel meer'. Het hindoeïstische feest is van grote betekenis in India en in Suriname, maar het wordt ook in Alkmaar gevierd. Fakkels verlichtten maandagavond de straten van Alkmaar Noord en in wijkcentrum Mare Nostrum werd heerlijk gegeten, samen met andere divali-vierders. Streekstad Centraal sprak met Shakuntala Joemrati, die de viering mede organiseerde. (tekst gaat door onder de foto)

Binnen was er gelegenheid tot gebed, maar er waren ook lekkere hapjes. (foto: Marco Schilpp)


"Voorspoed, geluk, liefde", dat is wat Joemrati betreft de kern van het feest,. De eerste dag van Divali is 12 november, zondag dus. "Dat is echt een bijeenkomst in familieverband", legt ze uit. "De dag erna komen we bij elkaar op bezoek." Daar is de viering in de Mare Nostrum ook voor: een gelegenheid om elkaar te zien, om bij te praten, om het gevoel van Divali met elkaar te delen.

Uiteraard is gezelligheid een belangrijk deel van de divali-viering, maar dat er 'meer' is, dat benadrukt Joemrati graag. "Divali viert de overwinning van Ram op de demon Ravenna, die zijn geliefde, Sita, had ontvoerd", vat ze samen. "We vieren de terugkeer ná de verbanning." Dat, en het licht, want het is dit licht dat de duisternis verjoeg. (tekst gaat door onder de foto)

Divali brengt licht in de duisternis. (foto: Marco Schilpp)


De hindoeïstische werkgroep Pechaan heeft voor de viering in De Mare zo'n 60 mensen op de been weten te brengen. Maar er zijn zeker meer Alkmaarders die divali vieren, weet Joemrati: "Het zijn vaak hindoestaanse Surinamers, die naar Nederland gekomen zijn." Want het hindoeïsme is in Suriname één van de belangrijkste religies. "Maar er komen ook veel Nederlanders, die partner zijn. Met een hindoestaan getrouwd."

Het is voor alle betrokkenen een belangrijk weerzien. Sommigen hebben er een lange reis voor over, sommigen zijn oud. "Het weer, daar maak ik me wel zorgen over", deelt Joemrati voorafgaand aan de viering met Streekstad Centraal. Want nee, mooi is het niet, het weer. Maar juist op regenachtige novemberdagen als deze is het licht van divali meer dan welkom.

Divali-vierders in De Mare. (foto: Marco Schilpp)

Pin It
Bekeken: 1296x
Reclame