De aanhoudende regen bedreigt de bollenteelt in de wijde regio. Normaal gaan de bollen in oktober en november de grond in, maar die is nu alweer weken te nat. Dan kunnen de bollen niet goed wortelen en krijgen ze te weinig zuurstof. Ze stikken dan. En voor de komende week wordt ook nog veel regen verwacht. "Niet best! We zijn allemaal bezig de bollen te redden."
Arie Valkering van Gebroeders Valkering in Heiloo was op 1 oktober gestart met het planten van zijn Allium-bollen (sieruien red.), maar moest halverwege stoppen omdat de bodem te nat werd. In oktober viel in regio Alkmaar 210 millimeter regen, bijna het dubbele van het gemiddelde, en de eerste negen dagen van november kwam er 120 mm naar beneden. Het Hoogheemraadschap laat alle gemalen volop draaien en zet noodgemalen in, en historische molens springen bij, maar er is nauwelijks tegen de weergoden op te bemalen.
"Heel veel zorgen hebben we ervan. We planten normaal op 1 oktober. Die bollen zitten nu in de blubber. De kans is groot dat ze stikken", zegt Arie Valkering tegen Streekstad Centraal. "Ik denk dat we op de helft zitten, dat we nog 15 hectare moeten planten." En de tijd gaat dringen. Met de winter in aantocht is er voor volgende weer behoorlijk wat regen voorspeld.
"Het hangt van het perceel af, en het hangt van de afwatering af", vertelt de bollenteler over de mogelijke schade. "Met klei is het helemaal drama. Je zakt tot je as weg met je trekker. Wij zitten op zand, dat is eigenlijk nog het beste. Maar wat de oogst wordt zie je pas in het voorjaar. De bollen hebben wellicht minder wortels en dan is de opbrengst sowieso al wat minder." (foto: NH Nieuws)