Reclame

De waterstanden in de regio dalen, maar wel veel langzamer dan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK had voorzien. Na een kletsnatte oktober, viel er in de eerste dagen van november al bijna net zoveel regen als normaal in de hele maand. Op sommige plekken is staat het water zelfs nog even hoog, ondanks dat alle gemalen volop draaien en historische molens bijspringen. Ook worden negen noodpompen ingezet.

"Dit weekend en maandag viel er ruwweg net zo veel regen in de polders als we konden uitmalen", laat HHNK weten. "Dat betekende dat de slootpeilen weliswaar stabiel zijn, maar ook hoog zijn. Daar waar nodig nam het hoogheemraadschap maatregelen." Onder andere in Heiloo en Starnmeer worden noodgemalen ingezet.

Het waterschap heeft vier boezemgemalen die lozen op het IJsselmeer, het Markermeer en de Wadden. Ze pompen iedere minuut  8.000 m3 water 'naar buiten'. Dat zijn drie Olympische zwembaden per minuut. In de polders dragen ook historische molens  op vrijwillige basis hun steentje bij mee. "De wind stond straf en goed, zodat diverse molens een pompcapaciteit van 70 m3 per minuut wisten te halen. Voor deze behulpzame inzet van erfgoed zijn wij de molenaars zeer erkentelijk."

Omdat mensen zich nog wel eens afvragen of al dat water niet voor tijden van droogte opgeslagen worden, laat het waterschap weten dat dit bijna onmogelijk is. "De bodem van Noord-Holland is daar niet erg geschikt voor. 90 procent van ons gebied ligt beneden zeeniveau, en we moeten juist malen voor droge voeten. Toch slaan we veel water op: in het IJssel- en Markermeer. Dat is onze regenton."

"De komende dagen wisselen droge en natte periodes elkaar af", aldus HHNK. "Het hoogheemraadschap monitort de situatie en grijpt in waar mogelijk. De situatie is complex maar beheersbaar. Echte verlichting komt er wanneer deze regenzones verdwijnen." (foto: HHNK)
Pin It
Bekeken: 1862x
Reclame