Het beeld van verzetsheldin Truus Wijsmuller op de Gewelfde Stenebrug of De Stedemaagd in Cultuurpark De Hout. Het zijn voorbeelden van monumenten in Alkmaar. Maar dat is volgens beeldend kunstenaars Rob Komen en Kees Oosterbaan niet alles. Er zijn ook onzichtbare monumenten. Een expositie over de vele verhalen die schuil gaan achter gebruiksvoorwerpen en hoekjes in de stad was afgelopen voorjaar een groot succes. Een vervolg in boekvorm kon dan ook niet uit blijven.

Kunstuitleen Alkmaar. Tientallen mensen verzamelen zich vanwege de boekpresentatie van Rob Komen en Kees Oosterbaan. Het boek 'Onzichtbare Monumenten' is een vervolg van de tentoonstelling. Van 15 april tot 4 juni konden geïnteresseerden de expositie met meer dan tachtig verhalen en foto's bekijken in de Kunstuitleen. "Dat was echt een groot succes en we vonden het dan ook jammer om het hierbij te houden", vertelt beeldend kunstenaar Rob Komen. Samen met Oosterbaan startte hij een zoektocht naar verhalen over belevenissen van Alkmaarders. "Het kan echt van alles zijn." De hoek waar je vroeger altijd voetbalde na schooltijd. De bushalte waar jij voor het eerst je verkering zoende. Of de lantaarnpaal waar je tegenaan fietste. "Want ja, waar de een bijzondere herinneringen heeft aan een gebouw, kan de ander wat vertellen over een kunstwerk." (Tekst gaat verder onder de foto)

Onzichtbare Monumenten duikt in de verhalen van tientallen Alkmaarders.


Hoewel het boek zo'n 138 bladzijden aan persoonlijke verhalen telt, was het niet altijd een makkelijk project. "Het liep in het begin behoorlijk stroef", benadrukt Kees, "Niet door Rob hoor, maar om mensen te enthousiasmeren. Daarna ging het echt super." Rob en Kees zijn zichtbaar trots als ze het boek laten zien aan onze verslaggever. "Door de verhalen krijgen buurten en wijken een meer persoonlijk karakter. Het gaat leven." Een succesvolle tentoonstelling en nu ook een boek. De onzichtbare monumenten van Alkmaar zijn al aardig bekend geworden. Wat staat er nog op de planning? Kees lacht: "Het zijn onzichtbare monumenten, dus er moet ook niet te veel aandacht meer voor komen."


Het boek Onzichtbare Monumenten is online of in de boekwinkel te bestellen.


Pin It
Bekeken: 911x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/