Er was een statement, dat zeker. Maar de gemeente kwam niet met een antwoord op de vraag of er nu wel of geen Israëlische vlag zou worden opgehangen bij het stadhuis van Alkmaar. Woensdagmorgen kwam dan toch het bericht waar betrokkenen dinsdag al rekening mee hielden: Alkmaar vlagt niet.
Het verzoek om na het geweld in Israël, door hem beschreven als 'pogrom-aanvallen', de vlag van Israël te hijsen kwam van VVD-fractievoorzitter John van der Rhee. Hij reageerde dinsdag al scherp toen het er op begon te lijken dat Alkmaar niet mee zou doen met de actie om de vlag uit te hangen als blijk van steun: "Halsema heeft in Amsterdam minimaal één dag met de vlag méér ballen getoond dan Alkmaar überhaupt." Ook buurgemeente Heiloo toont 'meer ballen', in Van der Rhees bewoordingen, want daar hangt de vlag wél uit.
De gemeente kan zich niet vinden in de kritiek van dinsdag, dat het statement op de sociale media onduidelijk was over de vraag of er nu wel of niet gevlagd zou worden. "Het College heeft alles overwegende, en na het verkennen van meerdere opties, gekozen voor het komen met een statement", laat de gemeentewoordvoerder weten aan Streekstad Centraal. En dat statement komt dus in plaats van de door de VVD gevraagde vlag.
De discussie over het wel of niet vlaggen laait in heel Nederland op. Alkmaar heeft wel de vlag uitgehangen voor Oekraïne en recent ook voor Marokko, dat werd getroffen door een aardbeving. De keuze om dat nu voor Israël niet te doen leidt tot kritische reacties, die stellen dat de gemeente niet consequent is. Anderen vinden dat het in algemene zin niet wenselijk is om andere vlaggen dan die van Alkmaar en Nederland op te hangen.
Ook binnen politiek Alkmaar is er discussie. Henk Adriaanse, fractiemedewerker van coalitiepartij OPA, laat zich op Twitter/X zeer kritisch uit: "Dezer dagen schaam ik mij voor mijn betrokkenheid bij het gemeentebestuur". Op hetzelfde medium liet partijgenoot Jan Hoekzema een ander geluid horen: "Persoonlijk ben ik niet zo van vlaggen van andere landen op het stadhuis, maar Alkmaar zou al wel een stevig statement op de website kunnen plaatsen ter ondersteuning van Israël." Daarin is de uiteindelijke beslissing van de gemeente te herkennen.