Nog nooit waren de zorgen van Mike Bing uit Heiloo zo groot. Hij heeft 14 jaar in Israël gewoond en een groot deel van zijn familie, waaronder zijn dochter en kleinzoon, zitten op dit moment nog daar. Sinds afgelopen zaterdag wordt het gebied grootschalig aangevallen door de Palestijnse beweging Hamas.

"Zaterdagochtend zei mijn vrouw dat er raketten vielen", vertelt Bing tegen mediapartner NH. "Dat is niets nieuws, dat gebeurt daar vaker. Dan duikt iedereen de schuilkelders in en twintig minuten later gaat iedereen over tot de orde van de dag. Dit keer was dat anders, de situatie escaleerde snel. Mijn directe familie werd overlopen. De hele ochtend hebben we in paniek geprobeerd te checken of ze nog in leven zijn. Hele lange, angstige uren gingen voorbij."

Het gebied waar Mike's familie woont, is al jaren het strijdtoneel van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Afgelopen weekend bereikte het conflict een nieuw dieptepunt, een verrassingsaanval van de Palestijnse beweging Hamas leidde tot honderden doden in Israël. Inmiddels vecht het land terug en vallen ook aan de Palestijnse kant honderden doden. Volgens Mike ging het er nog nooit zo heftig aan toe. De inmiddels 66-jarige heeft op zijn 24e zelf in het Israëlische leger gezeten. "In twee oorlogen zelfs. Maar iets in deze orde van grootte heb ik in mijn hele leven nog nooit gezien. Zo'n schok heb ik nog nooit meegemaakt." (tekst gaat door onder de foto)

De gemeente Heiloo besloot maandag uit solidariteit de Israëlische vlag voor het gemeentehuis te hangen.


Op X gaan beelden rond waarop vrouwen en kinderen vermoord of ontvoerd worden. "Op de lichamen wordt gedanst, dat levert enorme woede op. Niet alleen vanwege het feit dat dit heeft kúnnen gebeuren, maar ook om het feit dat mensen zich op zo'n beestachtige manier laten zien." Een groot deel van zijn familie is voor het geweld gevlucht. Zijn 87-jarige tante heeft urenlang in een pikdonkere schuilkelder gezeten. "Ze heeft de terroristen boven haar horen lopen en schieten. Uiteindelijk is ze door het Israëlische leger uit de kelder geholpen, waardoor ze verder het land in kon vluchten. Weg van de grens naar een veilige plek."

De zus van Mike woont in Herzliya, een stad centraal gelegen in Israël. Daar werkt zij in het Beth Juliana, een wooncentrum voor Nederlandse ouderen. "Dat werk moet ze doen terwijl het luchtalarm constant afgaat en raketten inslaan." Zijn dochter woont noordelijker met haar eenjarige zoontje. Daar is het iets veiliger, maar ook zij zitten in constante spanning. "Ik heb zoveel mogelijk contact met haar, het liefst ieder uur."

Over wat er komen gaat, durft Mike niets te zeggen. "De meningen zijn zo verdeeld. Ik heb veel hoop gehad, maar voorlopig zie ik dit conflict niet meer goed komen. Over wat er de komende dagen gaat gebeuren, is nu nog niets te zeggen." Mike krijgt veel steun uit zijn omgeving. "De afgelopen dagen zijn we overspoeld door reacties van kennissen en vrienden, mensen om ons heen, die gewoon even bellen en vragen: 'Gaat het allemaal?' We voelen ons erg gedragen. Dat is een enorme steun."
Pin It
Bekeken: 455x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/