Kennemer Wonen en de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zijn een woonfraudeconvenant met elkaar aangegaan. Ze streven naar een sterkere aanpak van woonfraude, zodat iedereen eerlijke toegang heeft tot sociale huurwoningen. Dat is geen overbodige luxe: vorig jaar werden 52 adressen op mogelijke fraude onderzocht en dat leverde 13 huuropzeggingen op.
Het convenant stelt Kennemer Wonen en de BUCH-gemeenten in staat om gegevens te delen bij vermoedens van woonfraude. Dat maakt het makkelijker en effectiever om praktijken als illegale onderhuur of oneigenlijk gebruik van huurwoningen op te sporen.
"De woningnood is hoog. Het duurt jaren voordat woningzoekenden in aanmerking komen voor een sociale huurwoning", aldus Kennemer Wonen. "Door woonfraude moeten woningzoekenden die netjes de regels volgen nóg langer wachten op een woning. Daarom is de aanpak van woonfraude belangrijk."
Woonfraude beperkt niet alleen de beschikbaarheid van huurwoningen, maar kan ook gevaar opleveren en de leefbaarheid aantasten. De woonwethouders van de vier gemeenten. "Oneigenlijk gebruik van de woning zoals het ‘niet-bewonen’ van de gehuurde woning en deze leeg laten staan, onderverhuur en hennepkwekerijen zijn een risico voor een veilige, schone en prettige leefomgeving. Samen streven wij naar een eerlijke kans op een woning voor woningzoekenden, zeker in deze tijd van woningnood."
Bewoners worden aangemoedigd om vermoedens van woonfraude te melden, aangezien hun lokale kennis belangrijk is bij het opsporen van woonfraude. (foto: Kennemer Wonen)