Gemeente Alkmaar, AZ, de politie, en het Openbaar Ministerie keuren het gedrag van Poolse supporters rond de wedstrijd in het AZ-stadion 'ernstig af'. Donderdag werden vooraf gemaakte afspraken geschonden, en de aanhang en ook spelers van Legia Warschau misdroegen zich volgens de gemeente zich flink. Twee spelers van de Poolse club zijn aangehouden. De Poolse autoriteiten zijn het hier niet mee eens, en starten een eigen onderzoek naar het optreden van de politie in Alkmaar.

“Supporters die excessief en onacceptabel geweld gebruiken tegen politie en stewards zijn niet welkom in onze stad", reageert burgemeester Anja Schouten ontstemd. "Met betrokken partijen onderzoeken we of en hoe we bij Europese wedstrijden bezoekers met een dergelijk risicoprofiel kunnen weren.” Ook Hamit Karakus, politiechef Eenheid Noord-Holland, is kritisch over de gebeurtenissen van donderdagavond: "Het is vreselijk dat er collega’s gewond raken. Dit neem ik zeer hoog op, omdat gebleken is dat Legia Warschau een onbetrouwbare partner is en afspraken niet zijn nagekomen."

In Polen wordt er juist verbolgen gereageerd op de aanhoudingen en de strenge maatregelen die rondom de wedstrijd genomen werden. In Poolse media wordt gesproken van excessief geweld tegen Polen. Het Openbaar Ministerie in Polen start zelf een onderzoek naar het optreden van de Nederlandse politie en hoe de Poolse spelers behandeld zijn op bezoek in Alkmaar, meldt mediapartner NH hierover. Ook op de sociale media klinkt hevige kritiek op de Alkmaarse aanpak en worden soms zware termen gebruikt. (tekst gaat door onder de foto)

Poolse spelers zouden medewerkers van AZ hebben verwond.


Hamit Karakus is scherp over de geluiden aan Poolse zijde: "Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega’s beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste." Ook het Openbaar Ministerie kan zich niet vinden in de kritiek: "Het besluit van het OM om de spelers aan te houden is niet lichtzinnig genomen, en is vooraf besproken met de politie. Dit zijn verdachten van ernstige strafbare feiten, die het OM – zoals in elke zaak – zorgvuldig zal beoordelen."

Dat er spelers zijn aangehouden - het gaat om een 28-jarige Serviër en een 33-jarige Portugees - is in ieder geval uitzonderlijk. Alle gebeurtenissen rond de wedstrijd worden geëvalueerd door alle betrokken partijen. Burgemeester Anja Schouten, voorzitter van de Veiligheidsregio, laat weten dat er mogelijk extra maatregelen genomen zullen worden bij risicowedstrijden.
Pin It
Bekeken: 1458x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/