De schade die zomerstorm Poly in en om Alkmaar aanrichtte was gigantisch. Op veel plekken is die schade ook nog steeds zichtbaar. Stadswerk 072 had er de handen vol aan, vele uren gingen op aan het opruimen van omgevallen bomen en losgewaaide takken. De gemeente Alkmaar maakt nu de balans op en wat menigeen al vreesde, wordt bewaarheid: storm Poly kost heel veel geld.

1,1 miljoen euro. Dat is het prijskaartje dat de gemeente Alkmaar aan de maandenlange operatie waar Poly de stad en dorpen mee opzadelde heeft moeten hangen. Een groot deel van dat bedrag zit eenvoudigweg in de tijd die al het opruimwerk heeft gekost - en nog gaat kosten: "In juli en augustus heeft Stadswerk072 circa 7.000 uren inzet geleverd op de stormschade", becijfert de gemeente. "Daarbij zijn we geholpen door twintig aannemers, hoveniers, boomverzorgers..." De dankbaarheid is groot, maar het loopt dus wel merkbaar in de papieren.

Voor Stadswerk072 betekende Poly veel, heel veel extra werk. (foto: Stadswerk072)


De komende maanden worden gebruikt voor 'nazorg'. Daarbij valt te denken aan extra veiligheidschecks, kap van bomen die bij nadere beoordelingen toch niet meer gered kunnen worden, het opknappen van beschadigde parken en groenstroken. Juist deze werkzaamheden zorgen voor extra kosten: "De gemaakte kosten tot 1 september 2023 bedragen zes ton", liet de gemeente weten aan de raad. "In de nazorgfase verwachten we nog circa 500.000 euro aan kosten te moeten maken." Dat is een eerste schatting, het uiteindelijke bedrag kan lager uitvallen, maar zeker ook hoger: "Dit is exclusief de aanplant van nieuwe bomen", zegt de gemeente er nog maar bij. Daar moet dus nog los van deze bedragen een budget voor worden gevonden.

De gemeente benadrukt nog maar eens hoe uitzonderlijk zomerstorm Poly was: "Alkmaar kreeg de volle laag." Nu de herfst voor de deur staat, toch meer dan de zomer hét stormseizoen in Nederland, zal mogelijk nog extra schade aan het licht komen die op dit moment nog niet in beeld is. De zomer is voorbij, maar de effecten van die ene storm zullen nog heel lang zichtbaar en voelbaar blijven.
Pin It
Bekeken: 1196x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/