Recreatieschap Geestmerambacht heeft subsidies aangevraagd om het structurele begrotingsgat enigszins te dichten. Het recreatieschap deed onderzoek naar de mogelijkheden voor subsidie op verzoek van de Alkmaarse gemeenteraad. Doel is om de natuur zoveel mogelijk te behoeden van commerciële exploitatie, zoals beschreven in de Visie 2030.
De provincie draaide in 2018 de subsidiekraan dicht. Met een laatste injectie van ruim 4,5 miljoen euro moest Recreatieschap Geestmerambacht zelf zijn boontjes gaan doppen. De organisatie kwam met de Visie 2030, waarin allerlei plannen stonden voor commerciële exploitatie, met name voor het Geestmerambacht, maar ook het Park van Luna in Heerhugowaard en het 'Groene Lint' ertussen. Stakeholders Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk waren in het algemeen positief - parkeergeld heffen was wel uit den boze - maar natuurliefhebbers gruwelden van de plannen. Een petitie leverde ruim 3.500 stemmen op.
In 2022 boekte Recreatieschap Geestmerambacht een negatief resultaat van ruim 970.000 euro. Een kleine twee ton minder dan verwacht, maar toch. Met nog ruim vier 4 miljoen aan reserves over, moeten stappen worden gezet om het structurele begrotingsgat te dichten.
PvdD Alkmaar wilde graag dat het recreatieschap op zoek ging naar subsidiepotjes en diende een motie in, waarmee het college de opdracht kreeg de organisatie hiertoe aan te sporen. Het recreatieschap heeft gezocht naar de meest kansrijke subsidieregelingen - regionaal, nationaal en internationaal. Het bestuur stemde in juli in met subsidieaanvragen voor twee aspecten van het beheer: bezoekersspreiding en druktemonitoring, en ecologisch/natuurinclusief beheer en aanleg inclusief bestrijding van invasieve exoten.
Het is niet bekend wanneer het recreatieschap uitslag krijgt.