Het bestuur van het recreatieschap Geestmerambacht presenteerde eind juni de concept Visie 2030, met daarin onder andere extra functies in het Geestmerambacht. Voorbeelden daarvan zijn een landgoedhotel, vergader- en congresruimtes, flexwerkplekken, een paviljoen, wellness, diverse attracties gericht op gezinnen en het al eerder geopperde Beach Park. Hiertegen is de stichting 'Bescherm natuur in het Geestmerambacht' in het geweer gekomen.
De stichting stelt in een brief aan het bestuur van het recreatieschap "het zeer teleurstellend te vinden dat gekozen wordt voor een economisch verdienmodel" en pleit voor behoud en uitbreiding van de natuurwaarden. Het plan van het bestuur, de realisatie van grootschalige commerciële recreatieve voorzieningen, is daarmee niet te verenigen.
Het plan voor het Beach Park is ook weer uit de kast gehaald. Dit idee was de reden dat de stichting vijf jaar geleden werd opgericht. Toen was er sprake van een klimtoren met tokkelbanen en een hoogteparcours. De stichting haalde in een zomer 3.000 handtekeningen op tegen het plan en vonden gehoor bij Gedeputeerde Staten, die het plan niet vonden passen binnen het Natuurnetwerk Nederland.
Het Beach Park zoals dat nu voorgesteld wordt is nog eens groter. Gedacht wordt aan mogelijkheden tot klimsport (parcours, klimmuur, abseilen), ruimte voor diverse groeps-buitensporten (challenge-parcoursen, bootcamps), een e-cross-terrein (kart, quad, zijspan, 4×4), een BMX-baan, een skeelerbaan, een uitkijktoren en een kabelbaan. Het is niet verwonderlijk dat de stichting hier opnieuw hevig tegenstander van is.
Dat het recreatieschap zich richt op economische ontwikkeling is een financiële kwestie. Er moet een oplossing gevonden voor een tekort van circa 1 miljoen euro, als eind 2026 de reserves zijn uitgeput. Het bestuur denkt aanvankelijk 2,8 miljoen euro aan investeringen nodig te hebben om op termijn financieel gezond te zijn. De concept Visie 2030 is - hier - te vinden en de promovideo - hier -.