14.300 bakstenen. Nieuwe, net gebakken, met speciaal geselecteerde grondstoffen. Dat is wat er voor de restauratie van het bekende Vredeskerkje in Bergen aan Zee nodig is. Stichting MAD hoopt met een inzameling de begroting sluitend te krijgen, zodat deze restauratie ook echt van start kan gaan. 'Een steengoede actie'.

De grote uitdaging bij de restauratie van het Vredeskerkje is de ligging van het gebouw. De zee is dichtbij en dus is de zilte zeelucht altijd aanwezig, ook in de bakstenen en de voegen van het gebouw. De huidige bakstenen blijken onvoldoende tegen deze lucht bestand. De nieuwe stenen zijn zo gebakken dat ze wél zoutbestendig zijn. Stichting MAD, de beheerder van het kerkgebouw, liet becijferen dat er 14.300 nieuwe stenen nodig zijn.

De kosten worden geraamd op circa 275.000 euro. Een groot deel van het benodigde budget is al veiliggesteld, dankzij steun van onder meer de Provincie, de Vriendenstichting en al ontvangen donaties. Maar er ontbreekt nog 90.000 euro en die hoopt Stichting MAD nu binnen te halen met de 'steengoede actie'. Want bedrijven en particulieren kunnen letterlijk 'een steentje bijdragen' door te doneren. Eén steen kost 20 euro, maar wie wil kan uiteraard ook meerdere stenen sponsoren.

De bakstenen van het Vredeskerkje zijn er slecht aan toe. (foto: Duinstreek Centraal)


Martijn Höfelt van Stichting MAD roemt het kerkje uit 1918, dat zo belangrijk is voor het dorpsgezicht van Bergen aan Zee: "Je ziet het bij binnenkomst van Bergen aan Zee prachtig in een duinvallei liggen. Het is een gewaardeerd monument waar veel mensen zich op de een of andere manier betrokken bij voelen." De ontstaansgeschiedenis draagt volgens hem ook bij aan die waardering: het kerkje werd geïnitieerd door Marie Amalie Dorothea van Reenen-Völter, de echtgenote van de burgemeester van Bergen, en was nadrukkelijk nooit aan één geloofsstroming verbonden: het is 'een kerkje voor allen'. Haar voorletters verklaren ook de naam van Stichting MAD.

De actie krijgt steun van kunstenaars en bekenden uit het dorp. Zo schaarde schrijver Adriaan van Dis zich onder de steuners: "Geloof in schoonheid en goedheid. Doneer voor het Vredeskerkje", aldus Van Dis. Kunstenaar Eric Coolen maakte twee tekeningen van het kerkje, die worden geschonken aan gulle gevers: "Bij afname van minimaal 25 stenen (500 euro) krijgt men één gesigneerde versie cadeau en bij afname vanaf 50 stenen (1000 euro) beide versies", schrijft de stichting. Donaties zijn welkom bij Stichting MAD, zie daarvoor de gegevens op de website van het Vredeskerkje.
Pin It
Bekeken: 919x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/