Vergeet voetbal, hockey of basketbal. Zaterdagmiddag werd voor het eerst een officiële armworstelwedstrijd gehouden in Oudkarspel. Voor atleet Dook Lute uit Schagen een droom die uitkomt. "Normaal worden deze wedstrijden aan de andere kant van het land georganiseerd, maar nu dus hier."

Serieuze blikken en vooral veel imposante biceps. Het is zaterdagmiddag druk in de sportzaal van tafeltennisvereniging Spirit. Niet voor een potje tafeltennis, maar voor armworstelwedstrijden. Het gaat om supermatches, vertelt Dook Lute tegen Dijk en Waard Centraal. "In een supermatch strijden twee armworstelaars zes keer tegen elkaar. Het kan een ware uitputtingsslag zijn." Al zo'n vijf jaar is Lute gegrepen door het armworstelen. Een sport die vooral populair is in Oost-Europa. "Ik was eerst meer van het fitnessen, maar door een vriend van me kwam ik in het armworstelen terecht. Het was gelijk raak." De eerste jaren traint Dook samen met zijn maten in een garage in Heiloo, maar die tijd is voorbij. Inmiddels is ook zijn broer Rob aan het armworstelen geslagen. "We sporten nu wekelijks in deze mooie zaal en daardoor is ook het idee ontstaan voor een officiële wedstrijd. Ik heb het aangevraagd bij de bond en die vonden het gelijk goed. Daarmee gelden deze wedstrijden ook voor de officiële ranking." (Tekst gaat verder onder de foto)

Broers Dook en Rob Lute willen het armworstelen op de kaart zetten.


Ondertussen loopt Frans Swaalf van bond Nlab-Dawa met een microfoon door de zaal. "Welkom bij dit supermatchevent", zegt hij. "Wij letten vandaag vooral op de veiligheid. Kijk naar je eigen handen, anders krijg je misschien een elleboog in je gezicht." Zes wedstrijden worden gehouden. Swaalf roept sporters Manno Hart en Tanazis Abazis naar voren. De rookies (nieuwelingen, red) geven elkaar een vriendschappelijke handdruk en gaan vervolgens de strijd aan. Met drie scheidsrechters om hun heen wordt het gevecht gevoerd. De eerste ronde is voor Abazis. De tweede ook. "Soms duurt het heel lang en soms is een wedstrijd zo gestreden", lacht Heerhugowaarder Rob Lute die zelf ook aan armworstelen doet. "Je moet echt heel erg gefocust zijn en jezelf vooral opwarmen." Ondertussen zijn de kaarten heel anders geschud. Het is twee tegen twee. Abazis neemt opnieuw de leiding, maar dan gaat het in de zesde ronde toch mis: een tweede elleboogfout zorgt ervoor dat Manno Hart ondanks zijn achterstand wint. "Wat een wedstrijd", zegt de van oorsprong Griekse Abazis tegen onze verslaggever. "Ik ben moe, maar heb echt alles gegeven."

De volgende ronde start. Twee atleten uit de seniorenklasse nemen het tegen elkaar op. Rob Lute kijkt om zich heen. "Meer dan veertig mensen zijn vanmiddag naar Oudkarspel gekomen. Daar mogen we trots op zijn."
Pin It
Bekeken: 1813x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/