AZ heeft zich donderdag in het Noorwegen geplaatst voor de groepsfase van de Conference League. Vorige week speelde de Alkmaarse ploeg in eigen huis 1-1 tegen SK Brann. De return in het Noorse Bergen kwam na de reguliere speeltijd uit op 3-3. Tijdens de verlenging werd niet gescoord, dus moesten penalty's worden genomen. Dat deed AZ beter dan SK Brann.

Mayckel Lahdo begon in de basis bij AZ als rechtsbuiten en daardoor zat Jens Odgaard op de reservebank. Uitgerekend Lahdo opende de score in de 12e minuut, aldus mediapartner NH Nieuws. Met een diagonale schuiver van net buiten de zestien maakte hij de openingstreffer. Een paar minuten later kreeg Ruben van Bommel een enorme kans, maar schoot van dichtbij op de lat.

AZ was duidelijk de betere ploeg en in de 29e minuut scoorde Sven Mijnans de tweede treffer voor een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong. Op slag van rust kopte Fredrik Knudsen namens SK Brann echter een corner in het doel, waardoor de ruststand 1-2 werd.

Al vroeg in de tweede helft bouwde Ruben van Bommel de voorsprong weer uit tijdens een counter, met een beheerst tikje op doel. SK Brann kwam echter weer terug nadat David Møller Wolfe, in juni van Brann overgestapt naar AZ, onnodig een vrije trap weggaf. Zijn oude clubgenoot Joachim Soltvedt schoot daarna prachtig binnen. In de laatste 20 minuten had AZ het moeilijk en kwamen de Noren langszij. Japhet Sery Larsen kopte hard binnen vanuit een corner.

In de reguliere speeltijd werd verder niet meer gescoord. Hierdoor moest een verlenging uitkomst bieden, maar toen was het beste er aan beide zijden wel vanaf en werd ook niet gescoord. Dit ondanks dat Felix Morn Myhre van SK Brann zichzelf op rood trakteerde door Mees de Wit onderuit te halen. AZ hield de zenuwen het beste in bedwang tijdens de penalty's en schakelde de thuisploeg uit.

Pantelis Hatzidiakos gaf volgens NH Nieuws aan dat de wedstrijd in Noorwegen zijn laatste was.  Tegen SK Brann speelde hij zijn 46 Europese wedstrijd, een recordaantal binnen de ploeg die hij verlaat. De Griek zoekt het wat dichter bij huis en vertrekt naar Cagliari, Italië.

De gelederen worden weer versterkt door Ibrahim Sadiq. Na David Møller Wolfe komt ook de 23-jarige vleugelaanvaller over vanuit Scandinavië. Sadiq zegt BK Häcken uit Göteborg vaarwel en zal in Alkmaar rugnummer 11 aannemen.