Een spannend begin van de vrijdagmorgen: een ufo-melding in de mailbox van Dijk en Waard Centraal. Maar zoals dat meestal gaat met ufo-meldingen bleek het ook deze keer loos alarm. Het wondermooi roze schijnsel dat werd waargenomen boven Heerhugowaard is led-licht van de plantenkassen. "Ze groeien goed op deze kleur."

De foto werd gemaakt door H. Kok, rond kwart over vijf vanmorgen. Kok reed op de N242 van Alkmaar naar Heerhugowaard en zag het roze schijnsel. Buitenaards leven? Menig Heerhugowaarder zal er zijn schouders over ophalen, die is wel gewend aan het licht van de kassen. En ook bij deze UFO bleek de oorzaak inderdaad in de glastuinbouw te moeten worden gezocht.

"Ja, wij hadden het licht aan", bevestigt Her Tesselaar van H.M. Tesselaar Alstroemeria in Heerhugowaard. "Wat je ziet is led-licht. Led-licht geeft het meeste licht per kilowatt." En de roze gloed blijkt de beste kleur voor alstroemeria's te zijn, de bloemen die Tesselaar kweekt. "Maar andere bloemen doen het er ook goed op hoor. Je ziet het steeds meer."

Roze heeft dus de toekomst in Heerhugowaard. "Sinds de energiecrisis is dit de enige mogelijkheid om planten te kweken", legt Tesselaar uit. De Nederlandse glastuinbouw is in belangrijke mate afhankelijk van aardgas, maar aardgas is duur. Aardgas levert de energie die nodig is voor verwarming en motoren in de kassen en zo wordt er ook stroom gewonnen - van die stroom gaan de lampen aan. "En wat we overhouden leveren we terug aan het net."

Maar met gewone lampen blijft er dus niet veel over, daarom stappen tuinbouwers massaal over op led-licht. "Mijn broer heeft het ook, in de Noordoostpolder", zegt Tesselaar. Goede kans dat er ook daar dus af en toe ufo's worden gemeld. Niks aan de hand dus: "Pas als je het licht van mijn broer ook in Heerhugowaard begint te zien, dan gaat er iets niet goed." (foto: H. Kok)
Pin It
Bekeken: 3282x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/