Reclame

De omstreden bomenkap in de duinen bij Bergen aan Zee is voorlopig van de baan, Dat lijkt het directe gevolg van de beslissing van de Duinstichting om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de bezwaarcommissie van de gemeente. Die stelde juist dat er tegen de bomenkap geen bezwaren waren. "Je hoeft er maar even doorheen te lopen om te weten waarom we dit doen."

Aan het woord is Joke Volkers van de Duinstichting. De stichting vergaderde vrijdagmorgen over eventuele vervolgstappen en kwam tot de conclusie dat ze niet anders konden dan doorgaan met hun protest. "Er zitten toch zwakke plekken in het verhaal", legt Volkers uit aan Streekstad Centraal. "Genoeg reden dus om in beroep te gaan. We gaan echt naar de rechter toe."

Eerder maakte ook de Fietsersbond al bekend niet te kunnen leven met de afwegingen van de gemeente. De Fietsersbond is niet voor of tegen de bomenkap, maar strijdt voor het behoud van de fietspaden in het gebied en mist garanties dat die ook echt zullen blijven bestaan. Nu vervolgens de Duinstichting in beroep gaat staat het plan van PWN om dit najaar te beginnen met kappen op losse schroeven.

"We rekenen wel op vertraging hierdoor", bevestigt Volkers. "Dit is een jaar uitstel van kap", vult Aard Mos van de Duinstichting aan. "We zijn zo een half jaar verder en dan zit je weer in het broedseizoen, dan kunnen ze sowieso niet kappen."

Het schaduwrijke bos zou plaats moeten maken voor een zandverstuiving.


Uitstel zou voor het PWN, beheerder van het gebied, een tegenvaller zijn. Het aangekondigde hoger beroep komt tegelijk niet als een verrassing. "We weten dat er mensen tegen zijn, en dat zij de juridische weg kunnen kiezen", aldus woordvoerder Gert Jan Vreken. "Wij wachten af wat de rechter zal gaan beslissen, en hebben vertrouwen in een goede afloop. Vooralsnog is er niets stilgelegd en gaan verder met de voorgenomen planning. In oktober willen we starten met de kap bij Bergen aan Zee die in het voorjaar afgerond kan zijn."

Voor die tijd begint PWN wel al met voorbereidende werkzaamheden. "We gaan eind deze maand twintig bomen weghalen om de kwaliteit van het hout te onderzoeken", licht Vreken toe. "We willen de gekapte bomen straks op een zo duurzaam mogelijke manier verwerken, bijvoorbeeld in de houtskeletbouw. Of dat kan willen we vooraf weten." Daarnaast benadrukt hij nogmaals dat als die 16 hectare weg is "er geen woestijn achterblijft. Het wordt duingrasland, geen grote zandverstuiving." (foto gaat door onder de tekst)

Een gevarieerd duingebied bij Bergen aan Zee. (foto: IVN)


De Duinstichting weet zich echter gesteund. "We worden overstelpt met mails", vertelt Volkers. "Heel veel mensen bieden ondersteuning aan. Je merkt echt dat er wat verandert, ook in het stikstofverhaal... Stikstof schijnt de hoofdmotivatie voor bomenkap te zijn, maar die argumenten blijken helemaal niet te kloppen." De Duinstichting laat zich hierover onder meer informeren door professor emeritus Han Lindeboom, die zich al vaker kritisch uitliet over de stikstofaanpak.

Veel hoop is ook gevestigd op de politieke veranderingen die in de lucht hangen. Als bij de komende Tweede Kamerverkiezingen BBB de grootste wordt, iets wat opiniepeilers op dit moment wel verwachten, worden de kaarten opnieuw geschud. "Met een heel andere regering, zal het ook heel anders uit kunnen pakken", verwacht Volkers. Zij hoopt dan ook nog lang van het bos in de duinen te kunnen genieten, want daar blijft de Duinstichting voor vechten.
Pin It
Bekeken: 2926x
Reclame