Moord, paarden en geld, veel geld: het zijn de ingrediënten van een spannende thriller, geschreven door Vera Stupenea uit Heiloo. ‘Moordende paardenrace’ is de titel van het boek dat eind deze maand in de winkels moet liggen. Streekstad Centraal sprak de schrijfster op de golfbaan in Alkmaar en keek met haar mee in de bijzondere wereld van de paardensport – en in die van het schrijversvak. “Het moet wel lekker weg lezen.”

Een werkkamer vol gele post-its. In die omgeving ontstaan de thrillers van Vera Stupenea. Ze werkt zorgvuldig, zoekt alles uit, laat alles nalezen. “Het is wel fictie, maar het is mooi als het geloofwaardig is”, legt Stupenea uit. “Ik laat het nalezen door iemand van de politie. Maar ook door mijn zoon, voor de taal.” Stupenea schrijft in het Nederlands en dat is ook zeker de taal waarin ze denkt, maar haar moedertaal is het Russisch. Ze groeide op in Moldavië, waar behalve Russisch vooral Roemeens gesproken wordt. “Mijn boek verschijnt ook in het Roemeens, dat is wel bijzonder. Maar ik had het niet in een andere taal dan het Nederlands kunnen schrijven. De woorden uit de paardensport, ik zou ze in het Russisch niet eens weten.”

En dan zou ze alles hebben moeten opzoeken, want Stupenea werkt heel precies. De paardenwereld kent ze van binnenuit: “Sinds vijf jaar heb ik een relatie met een man die me de paardenwereld heeft leren kennen. De grote koersen, het gokken.” In die wereld neemt Stupenea op haar beurt de lezer mee. “Mijn personage legt de lezer uit hoe het werkt. Het is wel een probleem aan het worden, mensen gokken online, raken verslaafd. Het gaat om enorme bedragen.” (tekst gaat door onder de foto)

Vera Stupenea leerde de paardenwereld van binnenuit kennen. (foto: aangeleverd)


De opzet van het boek is klassiek, ‘een beetje Agatha Christie’. De lezer maakt kennis met een aantal personages. Iedereen kan het gedaan hebben. “Maar pas aan het eind ontdek je wat er echt is gebeurd, zodat je roept: ‘dit heb ik nóóit kunnen bedenken’, en zo hoort het ook. Je moet de lezer steeds op het verkeerde spoor zetten.” Stupenea heeft ongeveer een jaar over haar boek gedaan. Het schrijven zelf is een plezier: “Ik bedenk van tevoren de gebeurtenissen, hoe de personages zijn, hoe ze eruit zien. Maar niet alles ligt van tevoren vast, anders is het niet leuk om te schrijven.”

Een bijzonderheid is dat één van de personages een paard is, een paard dat ook in onze werkelijkheid bestaat. QR-codes in het boek brengen de lezers naar foto’s en filmpjes die laten zien hoe het er in het echt aan toe gaat. Wie net als Stupenea en haar partner vertrouwd is met de paardensport zal veel herkennen. Misschien ook wel personages, maar: “Dat is nooit één op één in mijn boek.” Toch is het natuurlijk wel leuk om te spelen met de werkelijkheid. ‘Moordende paardenrace’ brengt zo ook een beetje humor in de paardenwereld. “Het is een heel serieuze wereld”, weet Stupenea. “En het is een wereld waar veel geld in om gaat.” (tekst gaat door onder de foto)

Een thriller over de paardenwereld, dat bestond nog niet. (foto: aangeleverd)


Een gokje wagen voor een paar tientjes, dat is natuurlijk leuk en het is betrekkelijk onschuldig. Maar Stupenea maakt zich wel zorgen om hoezeer het uit de hand loopt. “In elk boek van mij zit een maatschappelijk thema. Wie mijn boek uitleest, die is wel gewaarschuwd, ja.” Maar eerst en vooral gaat het natuurlijk om het plezier, om ‘lekker lezen’: “Er zijn niet veel boeken over de paardenwereld. Voor kinderen wel, maar niet zoals dit. Ik hoop dat de lezers er veel plezier aan beleven.”

‘Moordende paardenrace’ wordt zondag 27 augustus gepresenteerd op Drafbaan Wolvega in Friesland. Het boek ligt dit najaar in de winkels, maar kan nu al besteld worden op de website van Vera Stupenea.
Pin It
Bekeken: 1935x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/