Voor ouders is het lang zoeken naar een plekje voor hun kroost op een basisschool in de voormalige gemeente Langedijk. Zeker in de bovenbouw is geen ruimte voor nieuwe leerlingen, en geldt bij meerdere scholen zelfs een leerlingenstop. "Twee of drie weken voor de zomervakantie heb ik negen kinderen moeten afwijzen. Dat vind ik gewoon heel veel", aldus schooldirecteur Helene de Vries.

"We lopen nu tegen het feit aan dat we te veel kinderen en te weinig plek hebben", licht Helene de Vries van IKC Het Mozaïek in Broek op Langedijk de situatie toe aan mediapartner NH Nieuws. "We zitten vol, en dat betekent dat kinderen op een wachtlijst komen te staan. Voor een aantal klassen van onze bovenbouw geldt nu al een leerlingenstop. En wij zijn niet de enige basisschool, blijkt uit overleg met andere directeuren en intern begeleiders", onderstreept De Vries het groeiende probleem. Ze vreest dat er straks kinderen thuis komen te zitten als er geen plek gevonden wordt. "En als we iets willen voorkomen is dat het wel. Want alle kinderen hebben niet alleen leerplicht, maar vooral ook leerrecht. En daar willen we graag aan tegemoet komen."

En haar school is dus niet de enige. "Ook De Koolvlet, De Phoenix en De Wijde Veert zitten vol. En IKC Waterrijk krijgt een nieuwe school maar heeft nu al te veel leerlingen voor het nieuwe gebouw. En er komen nog meer woningen bij." Want daar ligt de oorzaak van de overvolle scholen: de groei van de dorpen. Neem bijvoorbeeld de nieuwbouwwijk Westerdel met 690 woningen,, daar zijn veel kinderrijke gezinnen neergestreken die allemaal naar school moeten. "We zijn blij dat er in Langedijk heel veel woningen gebouwd worden", zegt schooldirecteur Helene de Vries. "Dat is ook nodig en goed voor de gemeente. Maar met nieuwe huizen moet er ook plek komen voor nieuwe leerlingen, en daar schort het nu aan."

Nieuwbouw in Langedijk (foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra)


En ook ouders zitten met de handen in het haar. "In mei belde een ouder mij die al een week met haar kleuter thuis zat omdat ze nergens in Langedijk terecht kon. Als ik iets erg vind, is dat het wel. En naar school in Heerhugowaard is voor velen geen optie." Ouders willen dat liever niet vanwege het drukke verkeer op de route en vanwege de grote afstand, waardoor bijvoorbeeld spelen bij vriendjes minder makkelijk is. "Dus we móeten wat", stelt De Vries. "Tot nu toe proberen we het steeds intern op te lossen en onderling tussen scholen; dat werkt niet meer. We zijn heel creatief geworden in ruimte vinden, maar het blijft dweilen met de kraan wagenwijd open."

"Wij offeren bijvoorbeeld nu ook de gym- en speelzaal van de kleuters op om daar twee lokalen van te maken. Dat wordt best krap en we willen de kinderen eigenlijk wel meer ruimte geven. en niet een soort ophokplicht veroorzaken. Wij willen als Langedijker schoolbesturen daarom een signaal afgeven aan de gemeente: dat we tegen de grens aanlopen en dat we kwaliteit willen blijven leveren. Dat kan niet met 35 leerlingen in de klas." De gemeente moet wat De Vries betreft aan de bak. "Er moet gekeken worden naar waar er wel mogelijkheden zijn om nog groepen te plaatsen in bijvoorbeeld leegstaande gebouwen in de nabijheid van een school. De gemeente moet dat regelen. Als zij ruimte regelt, zorgen wij voor personeel."


Reactie gemeente Dijk en Waard

"Wat wij weten is dat alle kinderen naar school kunnen in september, waarbij enkele kinderen zijn doorverwezen naar een andere school", laat een woordvoerder aan NH weten. Van een leerlingenstop zegt de gemeente niks te weten. "Dit zou via een nieuwsbrief met de ouders zijn gedeeld, niet met ons."

"Wij hebben regelmatig contact met onderwijsinstellingen in onze gemeente. Als er problemen zijn met de indeling of groepsgrootte, dan wordt er samen met andere scholen een oplossing gevonden."

 


Pin It
Bekeken: 2082x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/