De Schoorlse Duinen zijn opgeschrikt door enkele gevallen van brandstichting en vandalisme, in korte tijd. Dat meldt beheerder Staatsbosbeheer op Facebook. Onder meer de uitkijktoren is vernield. Het gaat om een recent fenomeen, weet boswachter Patricia van Lieshout. "Misschien is het gekoppeld aan de vakantie."

Er is veel schade aan de uitkijktoren. "We kijken wat daar nu mee moeten doen", vertelt Van Lieshout aan Duinstreek Centraal. Het is denkbaar dat de uitkijktoren onherstelbaar is beschadigd. Het gaat juist om de toren die op de nominatie stond om te worden opgeknapt, daarvoor liep er een inzamelingsactie. (tekst gaat door onder de foto)

De zwaar toegetakelde uitkijktoren. (foto: Samuelle van Deutekom)


Minstens zo zorgwekkend zijn gevallen van brandstichting. Bij de Zwarte Blink is een houten fietsenrek in vlammen opgegaan. Maar het had nog veel erger kunnen zijn. "Er wordt in heel het gebied gewaarschuwd voor brandgevaar", vertelt van Lieshout. "Het is er nog droog." En dus kan het gauw misgaan. Eerder deze week was er nog een natuurbrand in Heemskerk.

Staatsbosbeheer heeft op dit moment nog geen idee van de mogelijke daders of een motief. "We hebben dit nú geconstateerd", legt Van Lieshout uit. "Het gaat niet om iets dat al langer speelt." Vandaar dat ze oppert dat het met de vakantieperiode te maken kan hebben. In onze regio beginnen de schoolvakanties pas dit weekend, maar andere regio's hebben al vakantie en de Duinstreek is natuurlijk een geliefd vakantiegebied.

Wandelaars in de Schoorlse Duinen kunnen Staatsbosbeheer helpen door alert te zijn. "Bel meteen 112 als je brand ziet", is de oproep van zowel Van Lieshout als haar collega Samuelle van Deutekom, die het bericht op Facebook plaatste. Daarnaast kunnen bezoekers helpen door tenminste zélf netjes te zijn. "Neem zelf je afval mee", herhaalt Van Lieshout nog maar eens. "Als het gebied er netjes uitziet, lokt dat minder makkelijk verkeerd gedrag uit." En uiteraard kan schade altijd worden gemeld bij de boswachters. (foto's: Samuelle van Deutekom)
Pin It
Bekeken: 946x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/