Dijk en Waard is een jonge gemeente. Op 1 januari 2022 werd de fusie van Langedijk en Heerhugowaard een feit; de eerste burgemeester van de gemeente viert deze week zijn jubileum. Deze jonge gemeente moet veel dingen opnieuw uitvinden. Waaronder ook gemeentelijke onderscheidingen. Deze week werden 'De Brug' en 'De Waterkracht' geïntroduceerd. Nieuwe, eigen onderscheidingen voor inwoners van Dijk en Waard die waardering verdienen.

De onderscheidingen zijn niet van de ene op de andere dag verzonnen. Er ging een lang ontwerpproces aan vooraf. Een plaatselijke commissie koos uit een selectie van de mooiste ontwerper. "Een resultaat om trots op te zijn", volgens burgemeester Maarten Poorter, lid van de commissie. "Twee nieuwe symbolen voor waardering en erkenning in Dijk en Waard.” Daarmee is er een waardige vervanger voor de Reiger en de erepenning, de onderscheidingen van de vroegere gemeenten.

De Waterkracht, door Anna van Gerve (foto: gemeente Dijk en Waard)


In beide kunstwerken, want dat zijn de onderscheidingen, is de vorm van de gemeente te herkennen. 'De Waterkracht', ontworpen door Anna van Gerve, laat de vele verschillende oppervlaktes van de gemeente zien: de op het water gewonnen bodem van Heerhugowaard, een bodem die weinig vruchtbaar bleek maar waar een stad op kon verrijzen; en de groene eilandjes van Langedijk, met zijn lange tuindersgeschiedenis. 'De Waterkracht' is de onderscheiding die zal worden uitgereikt aan aan inwoners die worden gewaardeerd voor "een uitzonderlijke prestatie, heldhaftigheid of moed", in de woorden van de gemeente. "Dan kan worden gedacht aan mensen die zich hebben ingespannen om anderen te redden, die baanbrekend zijn in de wetenschap of wereldwijd de beste zijn in hun sport."

De Brug, door Marc de Lange (foto: gemeente Dijk en Waard)


'De Brug' laat herkenbaar een brug zien, een symbool voor de samenwerking van Langedijk en Heerhugowaard, maar ook van water en groen. 'De Brug' is ontworpen door Marc de Lange. Deze onderscheiding is bedoeld voor inwoners die een maatschappelijke bijdrage hebben geleverd: "Dit kan zijn voor vrijwilligerswerk, humanitaire inspanningen, sociale betrokkenheid of langdurige en toegewijde publieke dienst", aldus de gemeente.

De gemeente Dijk en Waard wil inwoners nu prikkelen om na te denken over bekenden uit hun eigen buurt die misschien in aanmerking zouden komen voor een gemeentelijke onderscheiding. Het is mogelijk om deze mensen te nomineren voor een 'Brug' of een 'Waterkracht'. Meer informatie daarover is te vinden op de website van de gemeente.
Pin It
Bekeken: 1015x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/