Reclame

De ambitie van Dijk en Waard is groot: 10.000 woningen bouwen voor 2030. Maar om dat doel te bereiken wil het college niet alleen op weilanden bouwen. Ook worden projecten gerealiseerd in de al bestaande wijken. Zo zijn bijvoorbeeld recent 79 sociale huurwoningen opgeleverd aan de Krusemanlaan en worden de plannen voor 34 sociale huurwoningen aan het Rembrandt Erf concreter. Maar wie denkt dat deze relatief kleinere woningbouwplannen ook sneller worden behandeld in de gemeenteraad, heeft het mis. Net als een paar maanden geleden kwam ook deze keer een veel grotere vraag voorbij in de raad: is een gebouw met alleen maar sociale huurwoningen een recept voor problemen?

Het heeft even geduurd. Na jaren van plannen wordt op het terrein van het voormalige woonzorgcentrum gebouwd. Er komen in totaal 117 huurwoningen: 39 vrije sector appartementen, 44 zorgstudio's en ook een gebouw met 34 sociale huurappartementen. En over dat complex werd tijdens de politieke avond uitvoerig gesproken. Want het gebouw van zestien meter is hoger dan de toegestane negen meter en past niet in het bestemmingsplan. Maar heel uitvoerig werd daar niet over gesproken. Want net als bij de bespreking van de 29 sociale huurwoningen aan de Berckheidelaan, werd een discussie gestart over sociale huur. En dan vooral de toekomstige bewoners daarvan. "Er komt een groep inwoners waar we mogelijk in de toekomst weer problemen mee kunnen krijgen", zei raadslid Dennis Koopman van BVNL.

Het is vooral deze opmerking waar fractievoorzitter Naïma Ajouaau van PvdA op aansloeg.: "Over welke doelgroep heeft u het precies? Heeft het te maken met sociale woningbouw?" Koopman: "Het probleem heeft te maken met bepaalde groepen die je gaat clusteren. We hebben het eerder meegemaakt in de Rivierenwijk, je krijgt er problemen van." Dus, zo concludeerde Ajouaa: "Omdat het sociale woningbouw is, kunnen we overlast verwachten. Of is dat bij het duurdere segment ook?" Koopman: "Sociaal is niet het probleem, alleen sociaal is het probleem." Naïma Ajouaau gaf toe dat gemengde complexen ook haar voorkeur heeft. "Maar wat mij tegen de borst stuit is dat u bewoners van sociale huur stigmatiseert. Het is een zeer belangrijke groep in onze maatschappij met belangrijke beroepen." De fractievoorzitter van de PvdA vroeg Koopman om hier zorgvuldiger mee om te gaan.

Maar niet alleen stelde raadsleden vragen aan elkaar. Ook zorgde de bouwplannen voor vragen aan de wethouder. Commissielid Richard den Bak van Senioren Dijk en Waard (SDW) roemde het plan, omdat het volgens hem zou zorgen voor doorstroming op de woningmarkt. "Maar hebben de mensen uit deze omgeving ook voorrang bij het aanmelden?" Volgens wethouder Annette Groot is Woonwaard aan het kijken 'hoe dat vorm te geven'. "Veel mensen willen verhuizen naar een andere woning. Het zou mooi zijn als buurtbewoners voorrang zouden krijgen, want dan blijven ze in hun eigen sociale netwerk." Het nieuwbouwplan gaat als hamerstuk naar de gemeenteraadsvergadering van woensdag. Dat betekent dat de raad zonder een uitgebreide discussie gaat stemmen over het nieuwbouwproject. Zodra de plannen zijn aangenomen krijgen inwoners en ondernemers zes weken de tijd om hun mening te geven.
Pin It
Bekeken: 2177x
Reclame