Ceremonies, rituelen, en vooral veel muziek. Dit weekend maakte Alkmaar voor het eerst kennis met Keti Koti. Wat in het Scranantongo 'ketenen gebroken' betekent. Zaterdag was het precies 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte en 150 jaar nadat de Nederlandse slavenhandel daadwerkelijk ophield te bestaan. En daar is steeds meer aandacht voor.
"Alkmaar heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de slavernij in Suriname", vertelt Henk Heilbron van de werkgroep Keti Koti Alkmaar. De door honderden mensen bezochte ceremonie in Park De Oude Kwekerij werd uitgevoerd door Sheila Landveld en Jacqueline Muntslag. Het zorgde voor gepaste stilte, een moment om te herdenken. Henk Heilbron werd in 1953 als Nederlander geboren in Suriname. De oma van zijn moeder werd vijf generaties terug tot slaaf gemaakt. "Hoe pijnlijk het allemaal ook was. We kunnen niemand beschuldigen. Iedereen die nu leeft staat hier ver vanaf."
Een van de aanwezige gasten is burgemeester Anja Schouten. Ze gaf een toespraak tijdens de bijeenkomst. Verschillende gemeenten en ook provincies hebben excuses aangeboden voor hun bijdrage aan het slavernijverleden. Maar Schouten wil eerst een onderzoek naar de historie afwachten. "Het is belangrijk dat we ook bij dit gedeelte van de geschiedenis stilstaan. Zodat we verhalen kunnen delen en begrijpen waar we vandaan komen", vertelt Schouten voor de camera van Alkmaar Centraal. "We zien de doorwerking van het slavernijverleden in het heden en vandaag kan je dat ook voelen. Je voelt het verdriet van mensen."
Maar Keti Koti is niet alleen een kwestie van terugkijken. Het is ook een feestdag. Met een brassband werd de viering afgetrapt. Ook traden verschillende artiesten op en was er een markt met lekkernijen uit onder meer Suriname en de Antillen. Ook werd vooruitgekeken. Naar een toekomst met begrip en vooral ook meer duiding over de slavernij. Heilbron: "We gaan werken aan het onderwijs. Dat dit verhaal ook in de geschiedenisboeken komt te staan. Zodat iedereen weet wat er is gebeurd. Dat is belangrijk, want het heeft eeuwenlang geduurd. Je moet er wat aan doen."