Vanaf zondag zullen er tachtig vluchtelingen worden gehuisvest in Heiloo. De groep krijgt een onderkomen in het Fletcher Hotel in het dorp. Dat hebben de gemeente Heiloo en het COA vandaag bekend gemaakt. Niet alleen voor omwonenden, ook door burgemeester Mascha ten Bruggencate kwam het nieuws als een verrassing: "Maar dat is wel hoe het werkt."

"Wij zijn zelf een dag van tevoren geïnformeerd", vertelt Ten Bruggencate aan Streekstad Centraal. "Dit gebeurt op allerlei plekken in het land, dus het verrast me niet dat er ook in Heiloo opvangruimte is gereserveerd." Die ruimte wordt gereserveerd door het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. "Het COA heeft een afspraak met Fletcher. Hoe die afspraak precies in elkaar zit, dat weet ik niet."

Daarmee verschilt de organisatie van de opvang wel van de eerdere vluchtelingenopvang in Heiloo, in sporthal Het Vennewater. "Toen werd het samen met de veiligheidsregio georganiseerd", zegt Ten Bruggencate. Dat maakte het voor de gemeente Heiloo veel eenvoudiger om te overleggen. De voorzitter van de veiligheidsregio is de burgemeester van Alkmaar, contact is dan eenvoudig gelegd. "Als gemeente kunnen we natuurlijk wel afspraken maken met het COA", relativeert Ten Bruggencate. Nuchter: "Het is ook geen nieuws dat er in het Fletcher Hotel kamers worden gehuurd zodat mensen er kunnen verblijven. Daar heeft het hotel nou eenmaal een vergunning voor."

Het is hoe het werkt in Nederland, verduidelijkt Ten Bruggencate. "Het is niet zo dat je als burgemeester over alles de baas bent. Je hebt te maken met verschillende instanties. Dat maakt het werk natuurlijk ook wel leuk." Voor bewoners is in de eerste plaats goede informatie belangrijk. Daarom is er een informatiebijeenkomst op woensdag 28 juni van 19.00 tot 21.00 uur in het gemeentehuis van Heiloo. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

De vluchtelingen in kwestie zijn een gemengde groep, Ten Bruggencate kan niet zeggen uit welke landen ze precies komen. Wel is de groep al langer samen en verwacht Ten Bruggencate geen problemen. Voor de mensen zelf is de verplaatsing naar het hotel in Heiloo een vooruitgang: "Ze komen uit een tent", weet ze, "in Purmerend werden ze opgevangen in een tent."
Pin It
Bekeken: 5122x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/