OPA en BAS hebben het college van Alkmaar gevraagd om een onafhankelijk onderzoek naar de organisatie rond de voetbalwedstrijd AZ - West Ham United op 18 mei. Voor de wedstrijd werd er gereld in de stad en na afloop ging het in het stadion helemaal mis. De lokale fracties willen het fijne weten van de genomen veiligheidsmaatregelen en het optreden van de politie, gemeente en de voetbalclub, om herhaling te voorkomen.

Donderdag 18 mei brak meerdere keren voetbalgeweld uit bij de Conference League wedstrijd AZ – West Ham United. ‘Supporters’ van AZ zochten de confrontatie met fans van de andere club. "Wij delen de visie van de burgemeester dat het geen supporters zijn maar vandalen", voegen OPA-raadslid Jan Hoekzema en BAS-fractievoorzitter Ben Bijl toe. Op het Waagplein liep de spanning op en bij het NS-station raakte zeker één Britse man gewond, toen AZ-hooligans de confrontatie zochten en onder andere met terrasstoelen gooiden. Later, kort na de wedstrijd, braken rellen uit.

"De strafrechtelijke kant, de opsporing en de berechting ligt in handen van het Openbaar Ministerie, daar willen wij ons niet mee bemoeien", aldus Hoekzema en Bijl. "Wij hebben er alle vertrouwen in dat het recht zijn beloop zal hebben." Veertien verdachten zijn inmiddels veroordeeld en kregen straffen uiteenlopend van celstraf tot taakstraf.

Maar de organisatie en het optreden van de politie, gemeente en AZ, daar willen ze ook uitgebreid onderzoek naar. De bedoeling was dat alle West Ham fans werden verzameld in een feesttent op de Paardenmarkt, maar velen van hen waren ergens anders in de stad te vinden. Zo liep de spanning op op het Waagplein. Er zijn foto's van agenten bij het NS-station, maar toen er even verderop werd gereld waren ze niet in de buurt. En in het stadion duurde het even tot de vechtpartij, die na de wedstrijd uitbrak, werd opgebroken.

"De organisatorische kant en de wel en niet genomen maatregelen rondom de wedstrijd is een vraagstuk waar ons inziens meer duidelijk over moet komen", vinden Hoekzema en Bijl. "Er zijn vele aspecten die nader onderzocht moeten worden om herhaling in de toekomst te voorkomen."
Pin It
Bekeken: 1824x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/