Een 'ecologische verbinding' boven de Egmonderstraatweg die de duingebieden rondom Egmond aan Zee met elkaar verbindt. Dat is het plan van natuurbeheerder en drinkwaterbedrijf (PWN). Hoewel het plan nog in de steigers staat, draaide PWN-lobby om deze natuurbrug werkelijkheid te maken op volle toeren. De 'Poort van Egmond' is de gekozen naam voor het project.

"De Poort van Egmond maakt het mogelijk om een ommetje rond Egmond te maken zonder dat je daarbij nog grote wegen of woonwijken doorkruist. Het is de ultieme natuurbeleving om de hoek. Dieren kunnen er oversteken, plantensoorten ook. De locatie voor 'De Poort' is nu nogde grootste barrière in het Noord-Hollands Duinreservaat", legt Martijn van Schaik, Projectmanager van PWN, uit aan Duinstreek Centraal.

PWN is dus enthousiast, maar in de Egmonden heerst verdeeldheid. "Geldverspilling!", laat Yvonne via de Facebookgroep 'Je bent een Derper als' weten. Duinstreek Centraal ging naar de plek waar het ecoduct moet komen en vroeg daar naar de mening van de Derpers. "Als je straks naar Egmond aan Zee gaat dan zie je die mooie poort staan, dan ga je onder die brug door en dan heb je een onwijs mooi dorp, dus ik zie het wel zitten", vertelt een buurtbewoner. Iemand anders vindt dat het geld beter ergens anders heen kan. "Je kan beter hier waar Egmondia was een mooi zwembad maken waar iedereen blij mee is, want er is amper wat te doen. Als het noodzaak is dat dieren over moeten steken dan zie ik daar het nut wel van in, maar ik zie hier geen dieren oversteken."

Maar PWN heeft hele andere plannen dan een zwembad op de oude locatie van de inmiddels gefuseerde voetbalvereniging. Daar moet volgens hen namelijk de 'Vlindervallei' komen. Een natte duinvallei die geschikt is voor wandelingen, met genoeg schaduw voor de warme dagen. Ook kan de vallei opvang bieden voor hemelwater dat in de naastgelegen woonwijken terecht komt.

Er is ook de nodige discussie over hoe 'De poort' er uit moet komen te zien. PWN geeft aan dat het ontwerp nog uitgewerkt moet worden. "Uiteraard nemen we mee dat het ecoduct geen belemmering voor het verkeer mag worden. De doorrijhoogte zal voldoende moeten zijn voor groot verkeer en zal dus richting de vier meter gaan." Kustpark Egmond aan Zee van Roompot, dat naast de locatie voor het ecoduct ligt, geeft aan geen problemen te hebben met de komst van de Poort. "Het ziet er mooi uit en als het goed is voor de natuur, prima. Wellicht dat het voor het verkeer van en naar ons vakantiepark tijdens de werkzaamheden iets onrustiger is. Dat is dan maar zo",  zegt Carolien Dekker, General Manager van de Roompot.

Egmonders hoeven zich in elk geval geen zorgen te maken over het bekende reuzenrad op de Boulevard. "Als de brug voldoet aan de doorrijhoogte van vier meter is dat voor ons geen probleem", zegt Jan Vallentgoed eigenaar van het reuzenrad. "We komen graag terug." (foto: PWN)
Pin It
Bekeken: 1465x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/