Tijdens een informatieavond in Heiloo blijkt dat er grote bezorgdheid is over een zendmast in de bebouwde kom van het dorp. Deze mast moet een al bestaande zendmast voor telecommunicatie vervangen. Onder meer de overgang naar het nieuwe 5G zat bewoners van de Heiloose Ambachtsweg niet lekker.

De zendmast in de Ambachtsweg heeft een lange geschiedenis. De mast werd in de vorige eeuw geplaatst als zendmast voor radio-uitzendingen. Inmiddels doet de mast dienst als zendmast voor de moderne telecommunicatie, waaronder het 4G-netwerk waar veel mobiele internetters in Heiloo gebruik van maken. En nu zou daar 5G bijkomen, het snelle netwerk dat niet onomstreden is.

Met de ontwikkeling van de techniek ging de ontwikkeling van de Ambachtsweg in gelijke tred. Toen de radiozendmast er werd geplaatst was dit straatje vooral in gebruik bij bedrijven, woningen waren er nog niet veel. Dat is nu wel anders. In de omgeving staan talloze nieuwbouwwoningen, de mast wordt aan alle kanten omringd door bewoond gebied. En dus is de zendmast een steen des aanstoots. Ook elders in de regio blijken masten voor wrevel te zorgen, zo was er recent ophef over een zendmast in Schermerhorn.

De gemeente zal deze zomer in beginsel wel vergunning geven voor de nieuwe zendmast, liet ze weten tijdens de informatieavond. Formeel heeft de gemeente ook geen andere keus, eerdere bezwaren van de gemeente zijn namelijk terzijde geschoven door de rechter. Maar tegen die beslissing kan wel bezwaar worden gemaakt en het heeft er alle schijn van dat omwonenden dat ook zullen doen.
Pin It
Bekeken: 636x
https://ee.itk.ac.id/data/