In mei konden Alkmaarders al kennismaken met een opvallend beeld voor de Grote Kerk, in juni opent de bijbehorende tentoonstelling dan ook echt: 'Dutch Mechanisms' van Folkert de Jong. Vanaf 9 juni worden bezoekers van de Grote Kerk uitgedaagd om nog eens kritisch naar de Alkmaarse geschiedenis te kijken. Bijvoorbeeld naar het themajaar '450 jaar Alkmaars Ontzet'.

Folkert de Jong is een beeldend kunstenaar die de aandacht trekt met zijn keuze voor uitzonderlijke materialen, zijn vaak grote en eigenaardige kunstwerken en met de vragen waar hij zijn publiek mee prikkelt. In hoeverre is onze geschiedenis nog wel werkelijkheid, in hoeverre is geschiedenis zélf een verhaal, een fictievertelling? Klopt ons beeld van het Alkmaars Ontzet wel?

Het Ontzet wordt traditioneel voorgesteld als een onafhankelijkheidsstrijd van protestantse Alkmaarders tegen katholieke Spanjaarden, die van het nieuwe geloof niets moesten weten. Maar die voorstelling is eigenlijk een versimpeling. Veel Alkmaarders waren bijvoorbeeld niet eens protestants. In de geschiedschrijving herkennen we politieke mechanismes terug. Het verhaal wordt verteld vanuit ieders 'standplaatsgebondenheid', zoals dat in het geschiedenisonderwijs heet. Met deze en andere vragen laat Folkert de Jong zijn toeschouwer worstelen.

Voor het beeld dat De Jong voor de Grote Kerk plaatste was al eerder aandacht bij Alkmaar Centraal. Voor het vervolg, voor het 'hele verhaal' (of juist niet, want dat is de vraag) kunnen geïnteresseerden van vrijdag 9 juni tot en met woensdag 6 september terecht in de Grote Kerk van Alkmaar.
Pin It
Bekeken: 1384x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/