Er moet echt wat gebeuren om het landelijk gebied gezond te houden. Dat stelt de provincie Noord-Holland. Het provinciebestuur gaat het Rijk vragen om 1,2 miljard euro vrij te maken voor investeringen in landelijk Noord-Holland. Het gaat daarbij onder meer om natuurherstel en verduurzaming van de landbouw. "Het is mede aan ons om onze prachtige provincie te behouden voor toekomstige generaties."

Volgens gedeputeerde Esther Rommel, met portefeuille milieu en stikstof, is het noodzakelijk dat er wat ondernomen wordt. "Op dit moment is ons landelijk gebied niet in balans. Op veel plaatsen zijn de natuur-, bodem- en waterkwaliteit in slechte staat. We vinden het noodzakelijk om flinke maatregelen te nemen die voor verbetering gaan zorgen."

In het bijbehorende rapport wordt onder meer ingegaan op de waterkwaliteit in de Duinstreek. Het polderland tussen de duinrand en Alkmaar en Heiloo zou natter kunnen worden: de 'groenblauwe dooradering' zoals het wordt genoemd de conceptversie in het Provinciaal Programma Landelijk gebied (PPLG).

Andere punten in onze regio zijn de polderlandschappen in Schermer en Eilandspolder. De Eilandspolder is een veengebied en daar wil de provincie de natuur meer ruimte geven. Door hogere waterstanden kan voorkomen worden dat veen CO2 loslaat; verder zijn deze gebieden belangrijk voor weidevogels. De Schermer kan echter landbouwgebied blijven. De Beemster en de Schermer zijn volgens het PPLG zeer waardevol: "Ze zijn drooggelegd ten behoeve van het verkrijgen van productiegrond en zullen ook in de toekomst voornamelijk een agrarisch werklandschap blijven."

De verwachte groei van de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard, waar veel woningbouw is ingepland, zal volgens het PPLG leiden tot meer recreatie in het landelijk gebied. Ook daar moet volgens de provincie rekening mee worden gehouden.  Het beleid moet veelzijdig zijn. In de woorden van Rommel: "Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de biodiversiteit weer toeneemt, we voldoende voorraden zoet water houden, de landbouwsector toekomstbestendig is en er genoeg ruimte is voor onze inwoners om te genieten van al het moois."

De ideeën zijn niet in beton gegoten. Er zit immers ook een nieuw provinciebestuur aan te komen. Er wordt op dit moment onderhandeld met BBB, een partij die kritisch staat tegenover het terugdringen van landbouw. Inwoners kunnen daarnaast ook zelf ideeën aandragen. Nog tot vrijdag 26 mei is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de inwonersraadpleging.
Pin It
Bekeken: 2312x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/