Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Alkmaar het Spaanse leger weerde. Dat wordt tot en met 8 oktober gevierd met een afwisselend programma door Alkmaarders voor Alkmaarders. De gemeente voegt hier een uniek cadeau aan toe: de 'Ontzetsuite' geschreven door stadsbeiaardier Christiaan Winter. Vrijdag 5 mei speelt hij zijn compositie voor het eerst om 09:45 uur in de Waagtoren, een kwartier voor de kaasmarkt dus. Burgemeester Anja Schouten geeft het startsein.

Gemeente Alkmaar maakte een subsidiepot voor inwoners en ondernemers die speciale 450 jaar Alkmaar Ontzet activiteiten willen organiseren. Dat heeft een gevarieerd jubileumprogramma opgeleverd. De gemeente zelf heeft Christaan Winter gevraagd om een een muziekstuk te componeren, een blijvende herinnering aan 450 jaar ‘Van Alckmaer de victorie’, waarmee Alkmaar in 1573 het einde inluidde van de Tachtigjarige Oorlog.

Winter liet zich inspireren door gebeurtenissen tijdens het beleg van Alkmaar. Zijn Ontzetsuite is een vierluik van 4 keer 2 minuten over de belangrijkste momenten uit de tijd van de Spaanse belegering. De compositie start met de omsingeling, die begon op 21 augustus 1573. Daarna beschrijft hij de bestorming van de stad op 18 september, gevolgd door het blank leggen van de omliggende weilanden op 23 september. Uiteraard eindigt de suite op 8 oktober, met de Victorie.

De Ontzetsuite is toegankelijk, niet te zwaar en met een feestelijk tintje, en zal straks te horen zijn vanuit de carillons van de Grote Kerk, de Waagtoren en de Grote Kerk in De Rijp. Maar iedereen kan straks overal genieten, want Winter verwerkt zijn compositie tot bladmuziek voor meer instrumenten, te beginnen met piano.
Pin It
Bekeken: 1147x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/