Reclame

Ze zijn 3,5 meter hoog. Ze wegen elk zo'n 25 kilo. Levensecht en reuzegroot. Alkmaar krijgt zijn eigen stadsreuzen en Alkmaar Centraal heeft ze nu al even mogen zien. Liefdevol worden de Reuzen aangekleed, met prachtige historische kostuums. De organisatie van Kaeskoppenstad steekt er veel tijd en moeite in. De Alkmaarse Reuzen zijn er dan ook met een bijzondere reden, namelijk de viering van 450 jaar Ontzet.

Een frame, een hoofd en historische kleding: daaruit bestaat een reus. De technische kant van het verhaal doet de magie even naar de achtergrond verdwijnen. Maar toch is ook die kant van het verhaal spectaculair genoeg. Want elke constructie moet straks door één persoon getild worden. 25 kilo is dat. "Maar als er wind op staat voelt het als veel meer," merkt één van de bouwers op. De frames zijn vervaardigd door D-Tech Staalbouw, de rest is handwerk van de ervaren medewerkers van Kaeskoppenstad.

In de loods, tussen de vele andere rekwisieten van Kaeskoppenstad, is er nog enige discussie over de frames die de reuzen moeten torsen. Zouden wieltjes geen goed idee zijn? Wordt het anders niet te zwaar? De praktijk zal het uitwijzen. Met Kaeskoppenstad gaan de reuzen voor het eerst naar buiten. "Nog niet allemaal, maar een stuk of drie, vier zullen we dan wel afhebben," schat de organisatie in. "Kaeskoppenstad is zo'n beetje de generale repetitie. En daarna natuurlijk de optocht van 8 oktober."

Dat er een eerste Alkmaarse Reuzenoptocht staat te gebeuren is ook in het buitenland doorgedrongen. Zo prijkt de 'Bonte Stoet' van 3 juni ook op de agenda van Univers des Géants, tussen een reeks vooral Belgische stoeten. Want België, dat is het land waar stadsreuzen al eeuwen deel van de folklore zijn. Liefhebbers van die oude traditie zijn wel benieuwd naar wat de Alkmaarders er van zullen maken.

Geen oude traditie in Alkmaar, nee - maar de Reuzen zullen onderdeel worden van een traditie die wél oud is, namelijk de optocht van 8 oktober, ter ere van het Alkmaars Ontzet. De Reuzen stellen dan ook historische figuren voor, mannen en vrouwen die een rol speelden in de geschiedenis van het Ontzet. Die historie is bij Kaeskoppenstad in veilige handen, al voegt de organisatie daar wel aan toe dat 1573, het jaar van het Ontzet, toch net iets anders is dan de periode die bij Kaeskoppenstad gewoonlijk wordt uitgebeeld.

De 25 kilo die de Alkmaarse Reuzen wegen, dat is voor Belgische begrippen anders best weinig. Belgische stadsreuzen kunnen wel 100 kilo wegen. Reus Jan Turpin uit het Vlaamse Nieuwpoort weegt maar liefst 760 kilo. En het reusachtige paard 'Ros Beiaard', de grote ster van Dendermonde, weegt een ton. Maar dat zijn ook wel echt stokoude beelden. Voor de Alkmaarse reuzen kon met moderne materialen als purschuim worden gewerkt.

De Reuzen die op 3 juni aan de Alkmaarders worden voorgesteld zijn voor Nederland in ieder geval bijzonder. Het zijn zelfs de allereerste reuzen van Noord-Holland.
Pin It
Bekeken: 3907x
Reclame