"Ik heb 82 kilo gewogen en dan hebben we een deel niet mee geteld, dus de 100 kilo tikken we wel aan", zegt Nanda van El Kombi trots.  Koningsdag levert ieder jaar weer een hele hoop gezelligheid, maar ook een hele hoop troep op. Dat wordt, ook ieder jaar, 'the day after' met een sup, grijper en een lach op het gezicht weer uit de Alkmaarse grachten gevist.

Ondanks het grijze regenachtige weer en de 'mogelijk punthoofden van het 'net één biertje te veel' was Alkmaars vrolijkste supster, Nanda van den Ham, weer vroeg op pad om samen met haar helden de nodige rommel uit het water te vissen. De groep was dit jaar iets uitgedund in vergelijking met voorgaande edities. "Het is een vrijdag dus veel mensen moeten gewoon werken", vertelt Nanda. "Daarnaast werkt het weer niet echt mee. Langs de kade gaat het nog wel, maar op het water is het echt wel fris. Was het de hele maand april lekker, dan waren er misschien meer mensen."

Met een afvalbak en grijper in de hand halen de suppers het afval uit het water.  De volle bakken gaan in de boot van Actief Talent, die het afval vervolgens sorteert. Vol trots spreekt Nanda over haar team, want het is niet alleen belangrijk werk, het is ook ontzettend gezellig. "We hebben onderweg effe lekker een koffietje gedaan en een plak cake gegeten. Dat is toch hartstikke leuk", zo laat ze Alkmaar Centraal weten.

En terwijl we Nanda spreken, propt ze ondertussen nog even snel een broodje in haar mond. "Met de 18 aanwezigen zijn we langer door gegaan om toch alles schoon te krijgen. We zijn ongeveer vier uur in de weer geweest van tien tot twee uur." Ze komt net thuis en is nog druk bezig, want gelijktijdig belt ze nog even vlug met Stadswerk om te vragen of ze de 100 kilo afval kunnen komen ophalen.

Het is de 7de keer dat Nanda na Koningsdag met haar helpende handjes te water gaat. En na zo'n dag haal je vreemde dingen uit het water. "Een enkele schoen, een Maxi-Cosi, een lampenkap, poster van Michael Jackson, een flipper of een gigantische ballon met een doorsnee van een meter. Je trekt echt de gekste dingen uit het water. De meest opvallende vondsten bewaar ik voor het rariteitenkabinet." En die gekke vondsten sorteren de suppers zelf, want ze weten heel goed wat bijzonder is om aan te treffen. "Door de jaren heen is er een echte "clean-up community" ontstaan. Er is echt een harde kern die als ze kunnen, altijd mee helpt. Zo hebben er een paar voor vandaag hun werk omgeruild. Dat vind ik zo tof."

Er wordt aan de deur gebeld. Daar is Stadswerk. "Dit is toch top. Ze zijn zo ontzettend snel", zegt Nanda tevreden.  Hoewel ze terug kijkt op een geslaagde dag heeft ze toch één grote wens. "Ik hoop natuurlijk wel dat de activiteit op een gegeven moment totaal overbodig wordt, maar tot die tijd gaan we vrolijk verder."
Pin It
Bekeken: 1688x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/