Alkmaar maakt zich op voor de viering van Koningsnacht en Koningsdag. In de binnenstad is al veel oranje te zien. Ook de bonte kleuren van de vrijmarkt rukken op in het straatbeeld. De eerste nieuwsgierige kopers deden woensdagmorgen al hun ronde. Ook Alkmaar Centraal nam een kijkje.

Met wat dozen in handen stelt ze de vraag: "Kan ik er nog naast, denk je?" Een oranje streep markeert het einde van het vrijmarktgebied. Aan één kant van die grens staat het vol, aan de andere kant is uiteraard nog plek. "Het mag vast niet, officieel," reageert iemand met een matje net op de grens. "Maar je kunt het wel proberen." Veel andere mogelijkheden zijn er ook niet meer. De Alkmaarse vrijmarkt heeft op de dag vóór Koningsdag al vaste vorm gekregen.

Tussen de matjes en provisorische kraampjes maken winkeliers kennis met hun nieuwe buren. "Fotografeer je mijn etalage ook even?" grapt een winkelier in de Koorstraat. Hij heeft wel plezier in de reuring die Koningsnacht en Koningsdag brengen. "Ik gooi mijn winkel om een uur of drie, vier dicht hoor," zegt hij. "Anders gaat het toch maar door elkaar lopen. En dan drink ik ook gezellig een biertje."

Op het Kerkplein wordt gewerkt aan de kinderkermis. De brug bij de Lindegracht is net als in andere jaren overdekt en volgebouwd met tappunten en een podium. Ook op de andere pleinen is men klaar voor het feest. "Voor ons is het gewoon een werkdag," reageert een barmedewerker. "Maar het is wel lekker doorwerken, dit. En je ziet natuurlijk toch een hoop bekenden."

Warm is het niet. Het Rode Kruis waarschuwt zelfs voor een koude nacht: "laat kinderen niet op de grond zitten!" Maar op de vrijmarkt-in-opbouw maken mensen zich geen grote zorgen. Het zal vast ouderwets gezellig worden, verwacht men. Dan maar met een winterjas over de oranje jurkjes en shirtjes heen.
Pin It
Bekeken: 2654x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/