Op donderdag 4 mei zijn in gemeente Alkmaar weer vier herdenkingsbijeenkomsten om alle Nederlandse oorlogsslachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en erna te herdenken. De grootste vindt plaats in de Grote Kerk van Alkmaar en bij het oorlogsmonument aan de Harddraverslaan. Burgemeester Anja Schouten zal de herdenkingsrede houden. Op 5 mei is het Bevrijdingdag en wordt de vrijheid gekoesterd. De burgemeester en Hugo Koeman, oud-voorzitter van het 5 mei comité, ontsteken dan het Bevrijdingsvuur in Cultuurpark De Hout.

Tijdens de grote herdenkingsbijeenkomst, die begint om 19:00 uur, geeft burgemeester Anja Schouten haar herdenkingsrede. Kinderburgemeester Miya Scheltinga draagt een gedicht van stadsdichter Maria Barnas voor en leerlingen van basisschool DURF! komen met zelfgeschreven gedichten. Het Regionaal Jeugdorkest Artiance onder leiding van dirigent Otto de Jong en organist Ronald van der Veen verzorgen de muzikale omlijsting.

Om 19:37 uur vertrekt de Stille Tocht naar het monument aan de Harddraverslaan. Burgemeester en voorzitter 4 mei Comité Alkmaar Bob Martens leggen een krans namens de Alkmaarse bevolking. Om 20:00 uur twee minuten stilte, gevolgd door het defilé. Soli Deo Gloria Alkmaar, Veteranen Alkmaar en scoutinggroep De Geuzen verlenen hieraan hun medewerking.

De herdenking is live te volgen bij Streekstad Centraal via TV (Ziggo kanaal 42 en KPN kanaal 1504) en het YouTube-kanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending hier ook terug te zien. Als intermezzo wordt een eerder gemaakte documentaire uitgezonden over de Slag bij Rustenburg en over de Verzetsheldenroute, die vorig jaar op 4 mei werd onthuld.

De herdenking in Oudorp & Sint Pancras start om 19:20 uur bij de Sint Laurentiuskerk van Oudorp. Van daar gaat de Stille Tocht naar oorlogsmonument aan de Bovenweg in Sint Pancras. De kranslegging wordt gedaan door wethouder John Does van Dijk en Waard en Alkmaars raadslid Christian Schouten.

De herdenking in Stompetoren begint om 19:50 uur in Grand Café Stompehoeve, inloop vanaf 19.30 uur. De Stille Tocht voert naar het monument bij de kerk aan de Noordervaart. Raadslid Roy Seignette houdt de herdenkingsrede en Gerrit Valk spreekt binnen het landelijke thema “Leven met oorlog” over Alkmaar en de regio tijdens WO2. Seignette legt samen met Mark Bleijendaal, voorzitter Comité 4 mei Stompetoren een krans bij het monument.

De herdenking in De Rijp begint om 18:30 uur in de Grote Kerk. De ontvangst is met orgelspel van Jan Pronk. Gervien Pielage, voorzitter Comité 4 en 5 mei De Rijp heet iedereen welkom en raadslid en oud-wethouder Pieter Dijkman geeft een toespraak. Leerlingen van basisscholen De Balein, De Tweemaster en De Vinckhuysen geven voordrachten. Johan de Jong gaat als interviewer in gesprek met Lucy Ulrich en Jan Pilkes over het leven met oorlog, solidariteit en verbondenheid. Om 19:45 uur gaat de Stille Tocht naar de oorlogsgraven van Willem Woestenburg en Lou Beumer op de katholieke begraafplaats. Dijkman en Pielage zullen de kranslegging doen. Na de twee minuten stilte is er een bloemlegging.

En dan is het 5 mei Bevrijdingsdag. Het landelijke thema voor 5 mei hiervoor is dit jaar: “Leven met oorlog”. In de nacht voorafgaand aan de feestelijkheden gaan hardlopers onder andere van AV Hylas vanuit Wageningen op pad met het Bevrijdingsvuur. De estafettetocht is 185km lang en de laatste 62 km voert door alle plaatsen in de gemeente en eindigt even voor 14:00 uur in Cultuurpark de Hout. Burgemeester Anja Schouten en Hugo Koeman, oud-voorzitter van het 5 mei comité ontsteken de vuurschaal op het Bevrijdingsfestival.

Meer op bevrijdingsfestivalalkmaar.nl en op 4en5mei.nl.
Pin It
Bekeken: 1172x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/